Soarele si pielea ta
Sănătate · Medicina generala / De Laura Davidescu
consultant: dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog , 16.07.2001

Baile de soare au fost, multa vreme,considerate "sanatate curata". Pana intr-o zi, cand s-a vorbit desprepericolul razelor ultraviolete. Astazi, dincolo de arsurile clasice,multi se plang ca sunt alergici la soare.

Lumina solara este, in general, un prieten al sanatatii tuturor. VitaminaD, atat de necesara dezvoltarii oaselor, se sintetizeaza in piele,numai in prezenta luminii. Totusi, prea mult soare strica: rideaza siimbatraneste pielea, ii modifica structura, dilata vasele de sange,poate favoriza aparitia cancerului si adesea produce eruptii alergice.Acestea din urma apar mai ales in situatia in care suferiti de uneledermatoze, ale caror manifestari sunt exacerbate de radiatia ultravioleta:acnee, foliculita, eczema seboreica. Sunt si cazuri in care eruptiacutanata apare numai la lumina si in special in timpul verii. Cum semanifesta: leziuni papuloase sau papulo-veziculoase, variante de edempoliform sau asemanatoare cu intepatura de insecta.


Cele mai afectate sunt femeile tinere, la care apar eruptii ce prinddecolteul, antebratul, partea dorsala a picioarelor, respectandfata. Se instaleaza in mod tipic dupa primele sedinte de plaja lamare. Intensitatea eruptiei descreste cu fiecare expunere si apare otoleranta progresiva la lumina solara. Este posibil ca, dupa catevaepisoade repetate anual, aceasta alergie sa dispara, dar, dupa inca operioada de timp, sa reapara, chiar in forme agravate.

Din cauza reducerii stratului de ozon si a amplificarii radiatiei solare,este clar ca protectia impotriva ultravioletelor este absolut necesaraoricui doreste sa se expuna la soare, chiar daca nu da semne evidente dealergie sau nu se arde cu usurinta. Cremele si lotiunile protectoare au peeticheta un numar, urmat de literele "SPF" (factor de protectie solara).Oricare ar fi produsul, nu uitati sa-l aplicati cu 20 de minute inaintede a iesi din casa. Umbrelele de plaja, palariile de soare si ochelariinu ofera protectie totala, ultravioletele fiind reflectate de nisip si deapa. Si hainele absorb sau reflecta radiatia solara, dar atentie! Multesunt semitransparente sau crosetate cu gaurele si, iarasi, trebuie safiti atente, deoarece nu va protejeaza suficient.


Asa va protejati eficient
1. Folositi o crema-ecran cu factor de protectie minimum 15 SPF pe toatasuprafata expusa, inclusiv pe buze si chiar daca afara este relativinnorat.
2. Reaplicati crema sau lotiunea de mai multe ori pe zi.
3. Purtati palarie si ochelari de soare.
4. Adapostiti-va la umbra ori de cate ori aveti ocazia.
5. Purtati haine lejere si lungi, care sa acopere cat mai mult din piele.
6. Planificati-va iesirile dimineata devreme sau dupa-amiaza, spreinserat, astfel incat sa evitati expunerea la soare intre orele 10.00si 16.00.

7. Atentie la medicamentele pe care le luati. Unele dintre eleproduc reactii de fotosensibilizare (de exemplu: diureticele, uneleantihistaminice si chiar unele anticonceptionale).
8. Renuntati la bauturile alcoolice in favoarea apei plate si a sucurilornaturale, din fructe si legume.
9. Daca, in ciuda tuturor masurilor pe care le-ati luat, va apare oeruptie cutanata care persista mai mult de doua-trei zile, adresati-vade urgenta unui medic dermatolog.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro