Sănătatea ta: Ce-ţi provoacă o cădere de calciu şi cum te refaci rapid
Dacă ar fi să realizezi un sondaj printre prietenele tale şi le-ai întreba care este unul dintre cele mai suparatoare disconforturi cu care se confruntă, vei vedea că cele mai multe dintre ele vor oferi un răspuns comun: căderea de calciu. Chiar şi ţie ţi s-a întâmplat de nenumărate ori să spui că ai suferit o cădere de calciu atunci când ai avut senzaţii de ameţeală, când ai simţit că te sufoci sau când mâinile au devenit sloiuri de gheaţă.
Dacă ar fi să realizezi un sondaj printre prietenele tale şi le-ai întreba care este unul dintre cele mai suparatoare disconforturi cu care se confruntă, vei vedea că cele mai multe dintre ele vor oferi un răspuns comun: căderea de calciu. Chiar şi ţie ţi s-a întâmplat de nenumărate ori să spui că ai suferit o cădere de calciu atunci când ai avut senzaţii de ameţeală, când ai simţit că te sufoci sau când mâinile au devenit sloiuri de gheaţă.Ei bine, în lumea medicală nu există termenul de cădere de calciu, aceasta fiind o denumire populară, la fel ca atunci când spui că "te-a tras curentul". Căderea de calciu desemnează o hipocalcemie sau o spasmofilie, adică un nivel scăzut de calciu în organism. Această problemă apare din cauza unei disfuncţii hormonale, însă poate avea la bază şi alte cauze.
Cauzele căderii de calciu
Calciul este un element chimic esenţial pentru organism. În proporţie de 99%, calciul se află în oase şi dantură, restul fiind preluat de celelalte ţesuturi. Alimentaţia îţi poate oferi cantităţi optime de calciu, însă pentru ca acesta să fie asimilat de organism este nevoie de o vitamină liposolubilă. Este vorba despre vitamina D, pe care organismul o produce în mod natural atunci când există o expunere scurtă la soare.
Aşadar, o primă cauză a căderii de calciu o reprezintă deficienţa de vitamina D.
La aceasta se adauga deficienţa de calciu, provenită dintr-o alimentaţie săracă în substanţe nutritive şi minerale (ţii dietă, te înfometezi, nu consumi suficiente lactate, legume, cereale fortificate şi alte produse bogate în calciu).
Stresul constant la locul de munca este un alt factor de risc în cazul căderii de calciu. În acest caz, senzaţiile pe care le trăieşti sunt specifice atacului de panică, dar acesta este adesea confundat cu o diminuare a calciului în organism.
Medicamentele cu efect diuretic pot duce şi ele la apariţia căderii de calciu, întrucât o parte din cantitatea de substanţă minerală este eliminată prin urină.
Simptomele căderii de calciu
Căderea de calciu se poate manifesta în zeci de moduri, însă anumite simptome sunt mai evidente şi mai uşor de recunoscut:
- amorţeală şi furnicături la nivelul mâinilor şi picioarelor
- senzaţie de urechi înfundate şi ţiuit în urechi
- întunecarea vederii
- palpitaţii
- tulburare de concentrare a atenţiei
- senzaţie de sufocare
- contracţii musculare
- dificultăţi la înghiţirea alimentelor
Cum te refaci rapid după o cădere de calciu
Căderea de calciu te poate lua prin surprindere, iar atunci când nu ştii cum să procedezi pentru a ameliora stările, devii şi mai panicată. În primul rând, dacă ştii că ai avut astfel de probleme în trecut, este bine să ai întotdeauna la tine o tabletă efervescentă de calciu pe care o dizolvi în apă. Încearcă să te odihneşti şi să te hidratezi, pentru a te reface rapid.
Pentru a preveni căderea de calciu, este important să ai o alimentaţie sănătoasă, care să cuprindă produse bogate în calciu şi vitamina D: fasole albă, galbenuşuri de ou, kale, broccoli, lapte de soia, spanac, somon, migdale, produse lactate degresate.