Foto: dr. Ana Ghițoiu, medic specialist neurologie din cadrul Centrului Medical ProVita - Diagnostic și tratament
Simptomele pe care nu trebuie să le ignori:
1. Dacă ai mai mult de 3 episoade de cefalee pe săptămână;
2. Cefalee care pare să se tot agraveze și nu se ameliorează cu niciun tratament;
3. Dacă e nevoie să iei analgezice zilnic sau aproape zilnic pentru cefalee;
4. Dacă iei mai mult de 2-3 doze de analgezic pe săptămână pentru cefalee;
5. Dacă cefaleea apare după efort fizic, strănut, tuse, aplecarea capului;
6. Dacă știi că ai cefalee, dar caracterul acesteia s-a schimbat (doare altfel, își schimbă localizarea, doare mai des, mai intens).
În acelaşi timp, trebuie să ştii că există şi câteva simptome care necesită o evaluare neurologică de urgenţă. Potrivit specialistului, trebuie să fii atentă la următoarele manifestări:
Durere acută, severă, brusc instalată;Cefalee asociată cu semne neurologice: pareză, amețeală, lipsa bruscă a echilibrului, amorțeală și furnicături, tulburări de vorbire, confuzie, tulburări de vedere;Cefalee care te trezește din somn;Cefalee însoțită de febră, tulburări de respirație, ceafă rigidă sau erupție cutanată;Cefalee severă cu greață și vărsături;Cefalee care apare imediat post traumatism cranian sau accident;Cefalee nou apărută după vârsta de 55 ani.
“Cefaleea, în special migrena, are tendința să apară și la alți membri ai familiei. Copiii care au migrene au cel puțin unul dintre părinți afectați! Însă trebuie să avem în vedere faptul că migrena poate fi declanșată și de anumiți factori din mediu familial, precum: fumatul indirect, mirosurile puternice de parfum sau detergenți folosiți în gospodărie, expunerea la anumiți alergeni, consumul unor anumite alimente (fast food, dulciuri procesate, ciocolată), stress-ul, poluarea, lumina puternică, schimbările din atmosferă.”, avertizează dr. Ana Ghițoiu.