Primavara bat-o vina...
Cine n-a auzit de astenia de primavara? Sau de virozele care bantuie inacest anotimp? Daca vrei sa stii cum le poti evita, preveni sau combate,medicul generalist Adrian Elisei iti da cateva solutii utile, aflate laindemana oricui.
Trecerea de la perioada rece la cea calda nu este foarte usoara pentruorganismele slabite si iesite dintr-un anotimp in care nu au acumulat preamulte vitamine si minerale. Chiar daca, cu un sezon in urma organismula fost bine hranit, pe timpul iernii aceste resurse se consuma si estenevoie de un nou ciclu de administrare a lor.
Astenia de primavara
Trecerea brusca de la o temperatura rece la una calda poate produce asazisa astenie de primavara, care poate fi prevenita printr-o alimentatieechilibrata, dar si cu o medicatie moderata. Dr. Adrian Elisei recomandape langa fructele si legumele folosite in alimentatie, administrareaunui drajeu pe zi de Supradin, timp de zece zile pentru adulti si, pentrucopiii intre un an si 14 ani, a cate unei lingurite/zi de Vidailyn "M".
Tot primavara, organismul are nevoie de tonifierea sistemuluinervos si cele mai indicate in acest sens ar fi plimbarile in aerliber. Pentru suplinirea lipsei de vitamina D, e de preferat pentruadulti expunerea la razele soarelui. Pentru copiii de pana la doi ani,doctorul recomanda administrarea de Vigantol zilnic, cate 3 picaturi,si a unui calciu gluconic de 5 ml, iar pentru cei intre 2 si 7 ani,administrarea Vigantolului se va face zilnic in toate lunile cu litera"R" inclusa in nume (ianuarie, februarie, martie, aprilie, septembrie,octombrie, noiembrie si decembrie).
Epidemiile si virusii de primavara
Tot datorita schimbarii bruste de temperatura, multi oameni suntexpusi unor valuri de epidemii si virusi care pot afecta seriosorganismul. Instalarea acestor virusi se face pe fondul lipsei vitaminelornecesare dar si al unui regim de viata neechilibrat. De asemenea, stresulprelungit scade capacitatea de aparare (imunitate) a organismului. Inacest sens, trebuie facut vaccinul antigripal, pe care multa lume ilneglijeaza, desi rolul lui e foarte bine stabilit de medicina. Un astfelde vaccin costa aproximativ 200.000 lei, pe cand tratamentul pentru ogripa sau raceala este mult mai scump. Persoanele aflate la... "varsteextreme" (copiii si batranii) sunt mult mai expuse instalarii acestorvirusi in organism.
Spasmofilia si remediul ei
Spasmofilia poate aparea nu numai primavara, ci si iarna sau vara,cauzele fiind aceleasi: continutul scazut de calciu. Uneori, chiar dacaalimentatia este bogata in vitamina C, unele persoane nu o asimileaza sieste nevoie de calciu intravenos sau alt tratament medicamentos. Crizelede spasmofilie, manifestate printr-o stare de rau, de lesin sau princarcei ori inclestari ale unor parti ale corpului (tetanie) pot apareasi din cauza oboselii sau a stresului. In general este o boala care semanifesta mai mult la sexul feminin.
In situatii de urgenta, se recomanda inspiratii-expiratii intr-o pungacare sa nu fie sparta. In acest spatiu inchis creste concentratia dedioxid de carbon si se creeaza acidoza respiratorie. Se poate administrasi o fiola de calciu, daca este la indemana, si vitamina D. Medicamentulcare ar trebui administrat in doza de o tableta pe zi, timp de zecezile cate trei luni consecutiv, se cheama Calcevita si costa in jur de100.000 lei.
Sezonul bolilor dermatologice
Tot in acest anotimp pot aparea si tulburarile tegumentare (dermatozele),datorita lipsei de vitamina A si D din piele. Pentru disparitia lor seadmnistreaza vitamina A plus D2, trei drajeuri pe zi. Vitamina A acetatse aplica sub forma de crema pe maini.
Iata ca primavara, desi ne bucura cu aparitia ei, poate provoca diferiteprobleme de sanatate, care daca nu sunt tratate pot avea efecte nefastein timp asupra organismului.