Oamenii de știință au descoperit din ce cauză apare cel mai comun cancer la copii
Un studiu care s-a întins pe o perioadă de peste 30 de ani scoate la iveală cauza principală a celui mai comun cancer la copii și o modalitate de a-l preveni.
Oamenii de știință au ajuns la rezultate promițătoare privind cauzele celui mai frecvent întâlnit tip de cancer la copii, și anume leucemia limfoblastică. Obsesia pentru a dezinfecta toată casa, șervețelele antiseptice, frica de germeni și dorința exagerată a părinților de a proteja bebelușii de orice infecție pot să facă foarte mult rău și să cauzeze apariția celui mai comun cancer la copii, avertizează autorul cercetării, Mel Greaves, de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra, citat de publicația
The Guardian.
Toate acestea pot să împiedice dezvoltarea normală a sistemului imunitar al bebelușilor.
Potrivit specialistului care a condus această cercetare timp de 30 de ani, leucemia limfoblastică acută este cauzată de o combinație între mutațiile genetice și lipsa infecțiilor în copilărie. De aceea, specialistul susține că o posibilitate de a preveni acest tip de cancer este aceea de a nu ține bebelușii într-un glob de sticlă și a permite interacțiunea lor cu alte persoane. Acest lucru va permite sistemului imunitar să învețe cum să lupte corect cu diverse bacterii.
Medicul susține că unul din douăzeci de copii se naște cu o mutație genetică recunoscută pentru faptul că ar crește riscul de leucemie. Însă, atunci când sistemul imunitar funcționează corect și este lăsat să lupte cu bacteriile în primul an de viață, riscul de a dezolva boala este mult diminuat. Dacă sistemul imunitar nu este pus la treabă și nu funcționează corect, în anii copilăriei când copilul va dezvolta o infecție minoră poate să apară o a doua mutație genetică care crește riscul de leucemie.
”Nu infecțiile repetate sunt problema, ci mai degrabă lipsa infecțiilor în primul an de viață”, avertizează medicul.
Aceste informații noi cu privire la dezvoltarea leucemiei au fost publicate în revista Nature Reviews Cancer și ar putea să ofere soluții pentru a împiedica dezvoltarea leucemiei la copii.
Specialiștii specifică și câțiva dintre factorii care ar putea reduce riscul de leucemie: creșterea copilului la creșă, frații mai mari care iau diverși mircrobi și îi aduc acasă, alăptatul și probabil nașterea naturală.
Leucemia Acută Limfoblastică este determinată de înmulțirea la nivelul măduvei osoase hematogene (din interiorul oaselor late) a unor celule foarte tinere, care sunt anormale ca structură şi funcţie și care invadează întreaga măduva osoasă. De cele mai multe ori, nu se distinge o cauză precisă care să determine transformarea celulelor sănătoase în celule maligne, însă există anumiţi factori care pot fi responsabili de boală. Unii dintre aceștia sunt factorii de mediu, precum expunerea la radiații sau la diferite substanţe chimice, tratamentele citostatice anterioare sau consumul de alcool în perioada maternităţii. O altă categorie de factori sunt cei genetici – există familii cu predispoziţie pentru această afecţiune, cu toate că aceste cazuri sunt rare, iar boala nu se transmite ereditar. De asemenea, există anumite boli genetice ce predispun la apariția LAL (de exemplu sindromul Down).