Iti simti gura uscata?
Sănătate · Medicina generala / 07.08.2006

Xerostomia, cunoscuta in randul populatiei drept senzatia de gura uscata, este un simptom care apare deseori in momentul in care nivelul salivei din gura scade usor sesizabil sau chiar drastic. Aceasta nu este o afectiune, dar poate fi un simptom pentru alte afectiuni.

Saliva are rol in lubrifierea zonei bucale si ajuta la inghitirea si degustarea alimentelor. Saliva curata mancarea si placa de pe suprafata dintilor, reminalizand dintii si neutralizand acizii. Cand nivelul salivei scade si ai senzatia de gura uscata, creste riscul de degradare a dintilor. Persoanele care au aceasta senzatie de gura uscata sunt mai predispuse la afectiuni la nivelul tesutului bucal. In plus, dieta poate fi afectata deoarece nu mai simti gustul mancarii la fel ca inainte.


De ce apare senzatia de gura uscata?


Ca efect secundar al unui anumit medicament. Senzatia de gura uscata este un posibil efect secundar al numeroase medicamente, cum ar fi tranchilizantele, antidepresivile sau antihistaminele. Medicatia este cauza principala a xerostomiei, avand o incidenta mai mare in randul batranilor, ca urmare a cantitatii mari de medicamente pe care o iau acestia.

O complicatie a diferite afectiuni. Afectiuni cum ar fi diabetul, anemia, fibroza chistica, atrita reumatica, hipertensiunea si HIV pot fi asociate cu senzatia de gura uscata. Xerostomia poate aparea si in cazul persoanelor care prezinta sindromul Sjogren, o afectiune in care anticorpii umani ataca glandele salivare si lacrimale. Unele infectii virale, cum ar fi oreionul, afecteaza, de asemenea, nivelul salivei.


Deshidratarea. Orice alta afectiune care duce la deshidratarea organismului poate conduce la senzatia de gura uscata. Aceste afectiuni includ: febra, transpiratia excesiva, enterecolita, pierdere de sange sau de lichid prin piele in urma arsurilor.

Terapia prin radiatii. Xerostomia este un efect secundar comun al terapiei prin radiatii folosite in tratarea cancerului din zona cefei si a capului.

Extirparea pe cale chirurgicala a glandelor salivare.


Simptome

Cu toate ca xerostomia este un simptom in sine, poate aparea in asociatie cu altele si anume:

  • Sete frecventa;
  • Senzatie de arsuri la nivelul limbii;
  • Limba rosie;
  • Rani in zona bucala sau la coltul buzelor;
  • Dificultate la inghitit;
  • Gust scazut;
  • Respiratie urat mirositoare;
  • Probleme in vorbire;
  • Buze uscate si crapate;
  • Probleme numeroase in zona bucala, cum ar fi un numar destul de mare de carii.

Cat tine aceasta senzatie?

Atata timp cat vor tine si celelalte conditii (medicatia, deshidratarea, diferitele afectiuni)! Aceasta conditie este definitiva numai in cazul in care s-a realizat o extirpare a glandelor salivare. De asemenea, terapia prin radiatie folosita in tratarea cancerului din zona cefei sau a capului poate afecta pentru totdeauna abilitatea glandelor de a produce saliva.



Prevenire

Pe cat posibil, evita lucrurile care cauzeaza senzatia de gura uscata. De exemplu, daca aceasta este asociata unui medicament, doctorul tau ar trebui sa-ti prescrie un medicament echivalent, care sa nu aiba acelasi efect de scadere a nivelului salivei.


Tratament

Tratamentul xerostomiei are urmatoarele obiective:

  • Usurarea simptomelor;
  • Prevenirea cariilor;
  • Cresterea nivelului salivei.

Doctorul tau iti va recomanda o igiena orala buna, incluzand o periere eficienta si vizite regulate la cabinet pentru urmarea tratamentului cu substante pe baza de fluor.

In mod normal, tratamentul variaza in functie de severitatea problemei si de cauzele senzatiei de gura uscata.


Pentru a-ti usura simptomele, incearca urmatoarele:


Bea apa in mod regulat pentru a mentine un nivel bun de umiditate in zona bucala. Poarta o sticluta cu tine pe parcursul zilei, indiferent de locul in care esti, iar in timpul noptii tine o sticla langa pat.

Daca obisnuiesti sa mesteci guma, incearca una fara zahar.

Foloseste o apa de gura care nu contine alcool.

Evita sa bei bauturi care contin alcool sau cofeina. Acestea favorizeaza pierderea de lichid.

Pe cat posibil, renunta la fumat.

Foloseste un balsam de buze pentru a diminua senzatia de buze uscate.

Cu un tratament potrivit, majoritatea celor afectati recastiga confortul in zona bucala si abilitatea de a degusta alimentele.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro