Înghițirea apei de mare poate fi periculoasă pentru sănătate
Sănătate · Medicina generala / 05.02.2018

Într-un nou studiu, o echipă de cercetători din Marea Britanie a descoperit că există un risc surprinzător pentru sănătate asociat cu apa de mare - o probabilitate mai mare de a purta bacterii rezistente la antibiotice.

Iată de ce poate fi periculoasă înghițirea apei de mare!

De ce poate fi periculoasă pentru sănătatea ta înghițirea apei de mare? 


Cercetările anterioare au arătat că surferii înghit mai multă apă de mare decât înotătorii și alți iubitori de apă. Însă de ce ar conta? 

Noua lucrare, publicată în jurnalul internațional al mediului, a căutat să răspundă la această întrebare prin testarea bacteriilor intestinale la aproximativ 300 de persoane, jumătate dintre acestea făcând surf în mod regulat în largul coastelor din Marea Britanie. Eșantioanele de fecale au arătat că 9% dintre surferi au purtat bacteria E. coli care a fost rezistentă la cefotaximă, un antibiotic frecvent prescris pentru a ucide bacteriile.

În timp ce dimensiunea eșantionului și procentul persoanelor afectate au fost atât de mici, cercetătorii spun că rezultatele indică o posibilă legătură între rezistența la antibiotice și timpul petrecut în mare. Antimicrobienii sunt utilizați în prezent în medicină, agricultură și alte domenii publice, iar practicile de scurgere și tratare a apei folosite, în special după ploi abundente, pot transporta aceste substanțe direct în mări și oceane, unde surferii și alții ar putea fi expuși. Unele tulpini de bacterii rezistente pot fi, de asemenea, naturale.

Constatările nu ar trebui să facă pe nimeni să renunțe la surfing. În schimb, ele sunt menite să ajute oamenii să ia o decizie în cunoștință de cauză dacă vor să facă o baie în mare. Evitarea apelor în zilele imediat următoare ploilor abundente poate reduce expunerea.

Rezultatele pot diferi de la o țară la alta pe baza utilizării antibioticelor, a practicilor de tratare a apei și a altor factori. Chiar și în Marea Britanie va fi nevoie de cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin modul în care sunt corelate rezistența la antibiotice și mediul înconjurător, acesta fiind un obiectiv important, deoarece bolile des întâlnite tind să nu mai fie vindecate cu medicamentele tradiționale. Înțelegerea transmiterii ne poate ajuta să dezvoltăm intervenții eficiente pentru a reduce răspândirea rezistenței la antibiotice.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro