Prin urmare, printr-o monitorizare atentă a pacienţilor cu diabet se poate ajunge la o diagnosticare mai rapidă a cancerului de pancreas. "Doctorii şi pacienţii cu diabet trebuie să fie conştienţi că acest diagnostic şi înrăutăţirea bolii pot să fie un prim semn al cancerului de pancreas", explică specialistul.
Ce trebuie să ştii despre cancerul de pancreas?
Cancerul de pancreas este una dintre afecţiunile maligne cele mai dificil de tratat şi cu o rată a mortalităţii extrem de ridicată pentru că, de cele mai multe ori, este diagnosticat în stadii avansate. Chiar dacă nu se cunoaşte o cauza exactă a acestui tip de cancer, cercetările realizate până în prezent au identificat fumatul, obezitatea, alimentaţia bogată în grăsimi şi carne, precum şi diabetul sunt consideraţi factori de risc pentru cancerul de pancreas.
Cancerul de pancreas apare de obicei la persoanele cu vârsta peste 70 de ani şi este destul de rar întâlnit la cei sub 40 de ani. Este un cancer foarte dificil de tratat, deoarece în lipsa simptomelor boala ajunge să fie diagnosticată în stadii avansate.
Ce trebuie să ştii despre diabetul zaharat de tip 2?
Dacă ai constatat că ai simptome specifice diabetului este important să mergi imediat la medic pentru un control. Cele 7 semne care ar trebui să te trimită la medic sunt:
1. Sete puternică;
2. Urinări frecvente;
3. Oboseală accentuată;
4. Lipsa energiei;Femeie care verifica glicemia
5. Senzație de foame continuă;
6. Vedere încețoșată;
7. Scădere bruscă în greutate.
În prezent, 415 milioane de oameni suferă de diabet, iar alte 225 de milioane de cazuri se estimează că vor apărea în următorii 25 de ani, potrivit Federaţiei Internaţionale de Diabet.
În cele mai multe situații este vorba despre diabet zaharat de tip 2, care, spre deosebire de diabetul zaharat de tip 1 ar putea fi prevenit, dat fiind că apariția acestei forme a afecțiunii este asociată în mare parte cu factori de risc ce pot fi controlați, precum: obezitate, sedentarism, alimentație nesănătoasă. De altfel, până la 70% dintre cazurile de diabet zaharat de tip 2 ar putea fi prevenite sau instalarea afecțiunii, întârziată, prin adoptarea un stil de viață sănătos, atrage atenția IDF.