De ce ne cresc unghiile până când murim?
De la vârsta de 20 de săptămâni în uterul mamei, oamenilor încep să le crească unghiile. Până când ne naștem, degetele de la mâini și picioare au unghii formate complet, care vor fi prezente pentru tot restul vieții noastre.
De-a lungul anilor care urmează, ne petrecem sute de ore pentru a tăia cu atenție și a ne îngriji unghiile. Dar dincolo de acest lucru estetic, puțin oameni se gândesc la scopul unghiilor lor. De ce ne cresc unghiile până când murim?
Care este motivul pentru care ne cresc unghiile până când murim?
Cele mai multe persoane știu că unghiile sunt făcute dintr-o substanță dură și moartă numită keratină. Este același material care formează părul. Dar unghiile își încep existența ca celule vii de fapt. În spatele cuticulelor de la degete, chiar sub piele, există o structură numită rădăcină, care creează celulele vii ce continuă să formeze unghiile. De asemenea, cunoscută sub numele de matrice, această structură se conectează la vasele de sânge, care furnizează substanțele nutritive necesare unghiilor pentru a face celule noi.
Pe măsură ce celulele de keratină se formează la rădăcină, acestea sunt împinse încet înainte de celulele nou formate, care se strecoară în spatele lor. Celulele mai vechi se îngroașă pentru a forma un scut dur la nivelul unghiilor. Diviziunea continuă a celulelor matricei împinge unghia pe deget la o rată de aproximativ 3 milimetri pe lună pentru unghiile de la mâini și 1 milimetru pe lună pentru unghiile de la picioare. Pe scurt, unghiile cresc deoarece sunt formate celule în mod constant, la fel ca majoritatea celulelor din corpul nostru care cresc în mod constant.
Deși unghiile par a fi pânzele perfecte pentru opere de artă cu ojă și sunt folositoare pentru scărpinatul ocazional, care este motivul real pentru care avem aceste structuri?
Răspunsul are legătură cu modul în care strămoșii noștri, primatele, s-au adaptat la viața în copaci. Primatele și rudele apropiate ale primatelor au dezvoltat unghiile la degete cu aproximativ 55-58 de milioane de ani în urmă, când primatele erau complet dependente de traiul în copaci. În general, primatele se pot urca cu ușurință în copaci și se pare că unghiile au apărut inițial ca o caracteristică ce le ajuta să-și îndeplinească această sarcină.
În comparație cu alte animale, unghiile primatelor sunt destul de late. Degetele și unghiile largi le oferă o suprafață mai mare pentru a se prinde de ramuri. Acest lucru i-a ajutat pe strămoșii noștri să poată strânge mai bine ramurile și trunchiul copacilor.
Din punct de vedere al evoluției, cercetătorii cred că unghiile intră în această ecuație doarece au acționat ca un fel de schelă pentru tampoanele cărnoase ale degetelor. Această structură a menținut forma largă a unghiilor.
Însă de ce cresc unghiile?
Dacă unghiile sunt atât de importante, de ce nu sunt făcute din ceva permanent, cum este carcasa de smalț care ne protejează dinții? Cu alte cuvinte, care este beneficiul unghiilor care cresc?
Dacă o unghie este deteriorată sau distrusă, nu va fi o catastrofă pentru degetele noastre. O unghie care crește în mod constant este de folos când vine vorba despre traumele sau deteriorarea unghiilor, deoarece unghiile se regenerează și își recapătă sănătatea. După o scurtă reabilitare, degetele noastre vor fi protejate din nou.
Un alt mod prin care putem aprecia importanța creșterii unghiilor este prin a înțelege că organismul uman s-a blocat pe această adaptare, în ciuda costului. Unghiile în creștere reprezintă un proces intensiv care are nevoie de resurse, deoarece acești nutrienți ar putea fi folosiți în altă parte a corpului. Dar faptul că unghiile ne cresc de atât timp sugerează că avantajele merită acest cost considerabil.