Cele mai bune și cele mai proaste modalități de a îndepărta o căpușă

Medicina generala / 04.06.2018

Dacă ai o reținere atunci când mergi vara în parc, nu ești singura persoană care simte asta. Boala cauzată de căpușe, Lyme, nu este una dintre cele mai ușoare.

Iar rapoartele arată că aceste cazuri de infectare s-au înmulțit în ultimii ani. Știi care sunt cele mai bune și cele mai proaste modalități de a îndepărta o căpușă? Iată ce zic specialiștii!

Care sunt cele mai bune moduri prin care poți îndepărta o căpușă?


Căpușele sunt mici arahnide, adică aparțin aceleiași familii ca păianjenii, scorpionii și acarienii. Pot fi identificate prin cele opt picioare și corpurile lor în formă de lacrimă sau oval, care se îngroașă după ce se hrănesc. Culorile și marcajele acestora variază în funcție de specia lor, dar multe dintre acestea sunt maro, negre sau roșiatice.


Atunci când o căpușă mușcă un om sau un animal și începe să se hrănească, poate transmite bacterii, virusuri sau paraziți. În cazul unor boli, cum ar fi boala Lyme, este nevoie de 24 până la 36 de ore pentru ca bacteria dăunătoare să fie transmisă gazdei. În cazul altor afecțiuni, cum ar fi virusul Powassan mai rar întâlnit, dar foarte periculos, transmiterea poate avea loc în doar 15 minute. În cazuri rare, căpușele pot provoca paralizie sau declanșa o alergie la carnea roșie.


De aceea este atât de importantă îndepărtarea cât mai rapidă a căpușelor. Iar statul în casă nu reprezintă o soluție. Dar experții sunt de acord că oamenii ar trebui să fie vigilenți atunci când vine vorba de verificarea lor și a animalelor de companie de căpușe. În plus, ar trebui să știe ce să facă dacă găsesc o căpușă. Iată câteva sfaturi!

De îndată ce observi o căpușă care s-a atașat de pielea ta, ia o pensetă, un tampon de bumbac și puțin spirt. E nevoie de o pensetă cu capete fine, deoarece pensetele cu margini plate nu sunt la fel de bune. Acea margine plată poate strivi căpușa, iar dacă este pătruns abdomenul, poți chiar să introduci germenii în sângele tău.


Folosește penseta pentru a prinde căpușa pe cât de aproape de piele este posibil și trage-o direct cu o presiune uniformă, nu strânge și nu răsuci. Arunc-o la toaletă sau sigileaz-o într-o pungă de plastic. Dacă îndepărtezi o căpușă imediat ce se atașează, există un risc scăzut de infecție, deoarece durează câteva ore de obicei pentru a începe să se hrănească.

Unii oameni iau în considerare testarea căpușelor pe care le-au eliminat. Dar dacă ai fost infectat, probabil că observi simptomele înainte de a obține rezultatele testelor. Chiar dacă rezultatele testelor indică ceva, nu înseamnă neapărat că ai boala respectivă.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro