Ce este oboseala cronica si care sunt cauzele aparitiei sale?
Sănătate · Medicina generala / De Greta Nita, 06.03.2008

In aceasta perioada a anului, aproape ca a devenit un fapt normal sa te simti obosita, iar starea de epuizare fizica...

In aceasta perioada a anului, aproape ca a devenit un fapt normal sa te simti obosita, iar starea de epuizare fizica sa se instaleze, cateodata, chiar in prima parte a zilei. In tot cazul insa, acest lucru nu ar trebui sa se intample prea des. Frecventa acestor stari poate fi un semnal de alarma, care te avertizeaza ca s-a instalat oboseala cronica. Dar ce inseamna acest lucru, de fapt?

Oboseala cronica se caracterizeaza printr-o stare de epuizare prelungita, din cauza careia nu mai esti in masura sa dai randament in timpul zilei si nu te mai poti concentra asupra sarcinilor pe care le ai de indeplinit. Multe persoane care se confrunta cu aceasta problema spun ca se simt ca dupa o boala grea sau ca si cum ar fi prestat munca fizica ore in sir, fara o clipa de ragaz.


Simptomele acestea pot aparea in orice moment: dimineata, la putin timp dupa ce te-ai trezit (ceea ce se poate dovedi chiar foarte frustrant), la pranz ori spre seara (situatie cand poti fi indusa in eroare, atribuind starea de extenuare sfarsitului de zi).

Motivele care duc la instalarea sindromului de oboseala cronica sunt diverse: administrarea necorespunzatoare a timpului, excesul de produse pe baza de cofeina, anemia, depresia sau, in cazurile mai severe, o afectiune cardiaca. Prin urmare, nu te grabi sa te blamezi pentru stilul de viata agitat si haotic pe care il ai; nu inseamna ca n-ar trebui sa schimbi ceva in directia aceasta, dar poate ca nu numai aceasta este cauza.


Administrarea necorespunzatoare a timpului

Familie, copii, gospodarie - pe de o parte. Cariera, birou, proiecte cu deadline-uri imposibile, sedinte si intalniri - pe de alta parte. Daca asa arata viata ta, nu este de mirare ca vine un moment cand organismul cedeaza si nu mai face fata efortului sustinut si prelungit. Cel putin, tu nu trebuie sa cauti explicatia prea departe...

Bineinteles ca acest lucru nu inseamna ca ar trebui sa lasi lucrurile asa cum sunt si sa-ti vezi in continuare de viata, in acelasi ritm. In pofida numeroaselor obligatii care iti revin, incearca sa dormi macar sapte-opt ore pe noapte si sa iei suplimente de vitamine si minerale. Daca, dupa toate acestea, continui sa te simti la fel de obosita, este momentul sa mergi la medic, in vederea efectuarii unui set de analize.


Excesul de bauturi pe baza de cofeina

N-ar fi deloc dificil sa pierzi controlul in aceasta privinta. O cafea savurata dimineata este un ritual placut, iti confera energie si, din multe puncte de vedere, este chiar indicata. Dar, de aici si pana la "a ciuguli" toata ziua espresso, cappuccino sau cola, este cale lunga... iar efectele ar putea sa fie diametral opuse. Intr-adevar, cofeina este un stimulent, dar, daca vei exagera, lucrurile s-ar putea intoarce impotriva ta.

Mai exact, suprasolicitarea sistemului nervos (cofeina fiind un excitant) poate duce la instalarea unei stari de oboseala. Iar daca faci greseala de a-ti imagina ca, pentru a o combate, nu ai nevoie decat de inca o ceasca de cafea, inseamna ca tocmai ai facut inca un pas catre oboseala cronica...


In cazul in care nu poti renunta complet la cafea, limiteaza consumul la o ceasca pe zi. In rest, axeaza-te pe sucuri de fructe si apa plata. De asemenea, evita consumul de ciocolata.

Anemia

Odata sfarsit anotimpul rece, nu este neaparat ceva iesit din comun daca ai unele (usoare) carente de vitamine si minerale. Acest lucru ar putea conduce, in mod natural, la instalarea starii de oboseala. Daca insa aceasta este insotita si de alte simptome, precum ameteli, frisoane, dureri de spate si iritabilitate, ar trebui sa te adresezi medicului cat mai repede, intrucat poate fi vorba despre o afectiune renala sau la nivelul tractului urinar.

In cazul in care diagnosticul de anemie se confirma, in afara de suplimentele de vitamine si minerale prescrise este bine sa consumi cat mai mult spanac, broccoli si carne rosie. Simptomele ar trebui sa dispara cu desavarsire intr-un interval de maximum 30 de zile.

Depresia

Statistic vorbind, depresia afecteaza de doua ori mai multe femei decat barbati si, cateodata, ea este responsabila de instalarea starii de oboseala. De asemenea, ar putea face parte din "arsenalul" asteniei de primavara, despre care se stie de mult ca nu este un simplu mit.

In functie de gravitatea situatiei, ai putea incerca sa remediezi singura problema sau sa te adresezi unui specialist (psiholog sau psihiatru). In cazul acesta, diagnosticul va fi pus tot in urma unor analize, daca acestea vor arata ca nu exista nici o problema organica de natura sa justifice starea de oboseala.

Afectiune cardiaca

Daca observi ca activitati altminteri usoare, pe care, pana recent, le duceai la bun sfarsit fara probleme, acum te epuizeaza, ar trebui sa iei in considerare eventualitatea unei probleme a inimii. Nu neglija acest aspect; rata mortalitatii cauzate de maladiile cardiace este ingrijoratoare, iar daca vei avea grija de tine de la debutul bolii, ai toate sansele sa te vindeci complet.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro