Berea, o buna metoda de hidratare
Sănătate · Medicina generala / 06.08.2010

Berea face parte dintre cele mai consumate bauturi din lume si asta datorita gustului placut si efectului racoritor. Pe langa faptul ca ne potoleste setea, cercetarile arata ca berea aduce si numeroase beneficii sanatatii.

Berea face parte dintre cele mai consumate bauturi din lume si asta datorita gustului placut si efectului racoritor. Pe langa faptul ca ne potoleste setea, cercetarile arata ca berea aduce si numeroase beneficii sanatatii.

Cel mai recent studiu arata ca berea, indiferent daca este cu alcool sau fara, reprezinta o excelenta metoda de rehidratare dupa efort fizic, bineinteles consumata in cantitati moderate. Potrivit oamenilor de stiinta spanioli, berea este o bautura adecvata pentru a reface pierderile hidrominerale care se produc prin transpiratie, facilitand recuperarea dupa exercitiul fizic, mai ales cand se realizeaza intr-un mediu cu temperaturi ridicate.


Studiul condus de cercetatorii spanioli de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Granada si a celor din cadrul Consiliului Superior de Cercetari Stiintifice din Madrid reprezinta cea mai recenta cercetare bazata pe rolul berii in recuperarea metabolismului dupa exercitii fizice si efort.

Cercetatorii au analizat efectele consumului de bere asupra unui grup de voluntari cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani, intr-o stare fizica buna, practicanti obisnuiti de activitati fizice si consumatori obisnuiti si moderati de bere. Participantii la studiu au fost supusi unui program de exercitii in conditii de temperaturi ridicate. Exercitiul a implicat pierderi hidrice de 1,5 - 2 l, ceea ce corespundea unei pierderi a greutatii corporale de 2 - 2,5%. Dupa prima parte a programului de exercitii, participantii se rehidratau cu apa, iar dupa cea de-a doua parte se racoreau cu bere in cantitati moderate si apoi apa la cerere.


Dupa analizarea unei serii de parametrii care indicau nivelul de hidratare, compozitia corporala, endocrino-metabolici si psiho-cognitivi (coordonare, atentie, discriminare, timp de perceptie - reactie, camp vizual) s-a constat ca berea permitea recuperarea pierderilor hidrice si modificarilor de diverse tipuri, determinate de exercitiu, in aceeasi masura ca si apa.

"Berea aduce elemente care inlocuiesc pierderile ocazionate de exercitiile fizice cum sunt aminoacizii, diverse minerale, vitaminele din grupa B si antioxidanti. Printre alte proprietati, berea se caracterizeaza prin efectul racoritor si puterea de reducere a senzatiei de sete si este, consumata moderat, o bautura rehidratanta ideala
"
, explica Alin Popescu, specialist in medicina sportiva, medic coordonator al Federatiei Romane de Rugby, referindu-se la concluziile studiului medicilor spanioli.

Pe langa efectul de hidratare, cercetarile efectuate pana in prezent arata ca berea consumata in cantitati moderate are efecte benefice asupra multor aspecte legate de sanatate, inclusiv asupra reducerii riscului de boli cardiovasculare, diabet, osteoporoza.


Consumata moderat, berea nu ingrasa


Contrar mitului ca berea ingrasa, cercetatorii spanioli au mai dezvoltat o cercetare care arata ca berea nu provoaca o crestere in greutate si nici modificari in masa corporala daca este consumata cu moderatie.


Studiul a fost realizat pe un grup de voluntari cu varste cuprinse intre 20 si 42 de ani, iar perioada experimentala a durat 10 saptamani, timp in care toti subiectii studiului si-au mentinut obiceiurile de viata si alimentatie. Singura modificare introdusa a fost cea referitoare la consumul de bauturi obisnuite si consumul de bere cu sau fara alcool.

Printre alti parametrii, cercetatorii au analizat modificarea greutatii, procentul de grasime corporala si indicele de masa corporala ajungand la concluzia ca nu se produc modificari ale acestora. De asemenea, s-a realizat o analiza a dietei si a activitatii fizice realizate de subiecti in perioada de studiu si s-au realizat masuratori ale pliurilor cutanate si circumferintelor corporale.

"Masuratorilor antropometrice au stabilit ca un consum moderat de bere, cu sau fara alcool, nu modifica circumferinta bratului, taliei si soldului; nu s-au inregistrat modificari semnificative in pliurile cutanate
", a declarat dr. Ascension Marcos, cercetator, Director al Grupului de Imunonutritie al Departamentului de Metabolism si Nutritie din cadrul Consiliului Superior de Cercetari stiintifice.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro