Avantajele și efectele negative pentru fiecare poziție de dormit
Sănătate · Medicina generala / 21.05.2019

Indiferent dacă îți place să dormi pe spate sau te odihnești tot timpul pe o parte, fiecare poziție de dormit îți poate aduce beneficii sau dezavantaje. Compară-le și alege cea mai utilă variantă pentru tine.

Problemele de sănătate și frumusețea pot fi influențate decisiv de tipul de poziție de dormit pe care l-ai ales. Chiar dacă nu a fost o opțiune conștientă, ci te-ai obișnuit să adormi așa, după analiza beneficiilor și dezavantajelor ai putea decide să-ți schimbi poziția de acum încolo. Felul în care dormi poate agrava sforăitul, arsurile la stomac, ridurile sau refluxul gastroesofagian.

 
Iată care sunt caracteristicile fiecărei poziții de dormit:

 
1. Dacă dormi pe spate

 
Avantajele
Dormitul pe spate este foarte util pentru coloana vertebrală și pentru gât deoarece spatele va fi drept și coloana nu se va forța ca urmare a întoarcerii pe o parte. Ar fi ideal să dormi pe spate fără nicio pernă pentru ca gâtul să fie într-o poziție neutră, dar este în regulă dacă ai o pernă care va menține capul mai sus decât restul corpului, prevenind astfel acumularea lichidelor la nivelul feței și temutele pungi de sub ochi. Dormitul pe spate are și alte avantaje cosmetice. Dacă dormi toată noaptea în această poziție fața va avea mai mult aer și se vor forma mai puține riduri față de situația în care strivești tenul cu perna și îl supui presiunii.
 
Dezavantajele
Dacă ai probleme cu apneea de somn sau sforăitul trebuie să știi că dormitul pe spate va agrava aceste afecțiuni. Când stai timp îndelungat în această poziție spatele limbii se va lăsa, ceea ce va îngreuna respirația și va accentua sunetele specifice sforăitului. Medicii recomandă persoanelor diagnosticate cu apnee de somn și sforăit să doarmă pe o parte.

 
2. Dacă dormi pe o parte

 
Avantajele
Nu este de mirare că această poziție este cea mai populară. Dacă te-ai obișnuit să dormi așa este indicat să alegi partea stângă. Vei reduce refluxul gastric și senzația de arsură. În acest mod vei preveni agravarea refluxului gastroesofagian, vei neutraliza problemele digestive și vei stimula eliminarea toxinelor. În plus, dormitul pe partea stângă ameliorează circulația sângelui și ajută creierul să filtreze mai eficient substanțele nocive din organism. Datorită structurii anatomice a corpului uman toate aceste beneficii nu vor apărea decât dacă alegi să te odihnești pe partea stângă.
 
Dezavantajele
Dormitul pe partea stângă poate pune presiune asupra plămânilor și stomacului, așa că este bine să variezi pozițiile de-a lungul nopții. De asemenea, cei care aleg să doarmă pe partea stângă se pot trezi cu brațul amorțit pentru că au stat pe el prea multe ore. Această poziție supune și umerii unei presiuni crescute, iar dacă ai deja probleme cu durerile este mai bine să nu dormi pe o parte.

 
3. Dacă dormi pe burtă

 
Avantajele
Dormitul pe burtă reduce intensitatea sforăitului.
 
Dezavantajele
Din păcate lista de inconveniente este mult mai lungă decât cea de beneficii. Această poziție este considerată de medici cea mai puțin utilă pentru că ai putea avea probleme cu spatele. Curbura naturală a coloanei vertebrale se va aplatiza, ceea ce poate provoca apariția durerilor în partea inferioară a spatelui. În plus, dormitul pe burtă timp de mai multe ore cu capul întors într-o parte va supune gâtul unei presiuni crescute. Dacă nu poți renunța la această poziție este recomandat să pui o pernă sub șolduri pentru a menține curbura coloanei vertebrale.

 
Concluzii

Nu depinde decât de tine în ce poziție dormi, dar opțiunea pe care o alegi poate ameliora sau agrava problemele de sănătate. Și aspectul tenului va fi influențat de contactul cu pernele, iar felul în care arăți dimineața te poate ghida pentru a-ți da seama dacă este cazul să faci vreo schimbare. Important este să te simți în armonie cu propriul corp și să te relaxezi total în timpul orelor de odihnă. Dacă ai luat o cină copioasă nu uita să dormi pe partea stângă.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro