Meditația transcendentală: 5 beneficii pentru sănătate
Această tehnică de meditație se bazează pe scrierile hinduse și are drept scop obținerea relaxării prin repetarea unei mantre. Descoperă cum te poate ajuta meditația transcendentală să te simți mai bine și să reziști momentelor stresante.
Potrivit specialiștilor, tehnica utilizată pentru meditația transcendentală are drept scop ajungerea la o liniște interioară, stare caracterizată prin gânduri calme și conștientizarea propriei ființe la nivel pur, dincolo de orice tensiuni sau emoții negative. Ideea de bază este să te îndrepți spre acel loc liniștit care se regăsește în mintea ta și să te focalizezi spre interior pentru a deveni mai rezistent în fața presiunilor externe.
Meditația transcendentală are drept scop direcționarea minții prin concentrarea asupra unei mantre pe care ți-o repeți în gând. În timp ce practici acest tip de meditație vei sta în liniște, cu ochii închiși, într-o poziție confortabilă, blocând orice stimulent din mediul extern. De obicei acest tip de exercițiu se practică de două ori pe zi, timp de 20 de minute.
Iată ce beneficii îți aduce meditația transcendentală:
1. Reduce stresul
În cadrul studiilor de specialitate s-a constatat că acest tip de meditație reduce stresul cronic, cauzat de factori fizici sau psihologici. Un stres prelungit este o problemă majoră pentru că va afecta negativ imunitatea, contribuind la formarea inflamațiilor și creșterea riscului de manifestare a afecțiunilor cronice cum sunt bolile cardiace sau cele autoimune. De asemenea, stresul îți poate afecta performanțele în cadrul studiilor sau la serviciu.
Tehnica folosită în cadrul meditației transcendentale va diminua nivelul de cortizol mai rapid decât alte metode de relaxare, protejând inclusiv în cazul riscului de deces ca urmare a afecțiunilor cardiovasculare sau diabet.
2. Scade tensiunea arterială și protejează inima
Stresul crescut este în legătură directă cu hipertensiunea arterială. În cadrul studiior realizate s-a constatat că practicarea meditației transcendentale zilnic timp de 3 luni scade tensiunea ca urmare a creării stării de calm și crește capacitatea de adaptare a organismului în cazul puseurilor de tensiune.
Cele mai utile rezultate s-au înregistrat în cazul hipertensiunii cauzate de anxietate, depresie, teamă, furie, ostilitate. De asemenea, s-a constatat și un efect de prevenție în cazul adulților tineri, între 20 și 29 de ani. Astfel, meditația transcendentală poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții și reduce riscurile pentru pacienții care suferă de insuficiență cardiacă.
3. Reduce oboseala și ameliorează calitatea somnului
Meditația transcendentală crește plasticitatea neuronilor, modulează sistemul endocrin la nivel anatomic și metabolic și influențează pozitiv funcțiile creierului. Luptă împotriva insomniei prin crearea unei stări de relaxare și menține somnul profund prin stimularea circulației sângelui spre creier. Crește nivelul de energie și fortifică organismul prin realizarea intervalului de odihnă necesar.
4. Diminuează intensitatea simptomelor depresiei
Meditația este un remediu util pentru reducerea simptomelor problematice asociate cu depresia, favorizând refacerea echilibrului în relațiile personale și profesionale, precum și creșterea satisfacției și a inițiativelor pozitive. De asemenea, îmbunătățește rezistența persoanelor care au joburi foarte stresante, reducând epuizarea la nivel emoțional, pesimismul și atitudinile negative.
5. Stimulează capacitatea de învățare și concentrarea
Prin practicarea meditației transcendentale vei avea acces la gânduri situate în sferele înalte, din ce în ce mai liniștite ale propriei ființe. Aceste exerciții te vor ajuta să te concentrezi mai ușor și să nu-i judeci pe cei din jurul tău. Vei putea găsi soluții mai rapid, vei reține mai mult din ceea ce ți se spune și vei deveni foarte organizat. De asemenea, meditația transcendentală reduce gravitatea simptomelor ADHD pentru că stimulează abilitatea de a ignora gândurile care nu au legătură cu ceea ce se întâmplă în prezent și favorizează concentrarea atenției pe un obiectiv clar. Reduce hiperactivitatea și focalizează acțiunile spre un scop definit.