6 motive pentru care te doare stomacul
Sănătate · Medicina generala / 20.06.2017

Aproape toată lumea a avut o durere de stomac la un moment dat în viață. Orice organ din abdomenul tău ar putea fi de vină. Iată câteva motive pentru care te doare stomacul, înainte de a merge la o consultație la medic!

De ce te doare stomacul?

1. Calculi biliari

Calculii biliari sunt pietrele care se formează în vezica biliară, un sac mic care atârnă sub ficat. Aceste pietre cauzează inflamații și pot bloca drumul către intestin. Durerea cauzată de calculii biliari apare în partea dreaptă superioară a abdomenului, în special după o masă la care ai consumat alimente grase. În cazul în care vezica biliară este inflamată, orice preparat gras face ca durerea să fie amplificată.

2. Pancreatită

Inflamația pancreasului poate provoca dureri la nivelul superior sau la mijlocul abdomenului. În cazul anumitor persoane, durerea radiază chiar și la spate. Poți să te sprijini sau să te așezi pe spate pentru a încerca să ameliorezi durerea, însă s-ar putea să observi și prezența grețurilor și vărsăturilor. Alcoolul în exces poate fi unul dintre vinovați.


3. Boala de reflux gastroesofagian

Această afecțiune poate provoca apariția durerilor în partea superioară a stomacului și în partea inferioară a pieptului, cum ar fi arsurile stomacale. Există o supapă care separă stomacul de esofag, iar din cauza alimentelor greșite se poate ca acidul și mâncarea din stomac să treacă prin aceasta.

4. Intoleranță la lactoză

Mulți oameni au intoleranță la lactoză. De fapt, în unele zone ale lumii, persoanele care au intoleranță la lactoză sunt mai multe decât cei care pot digera lactoza, un zahăr regăsit în lapte și produsele lactate. Acest tip de intoleranță alimentară provoacă dureri abdominale. În funcție de nivelul tău de sensibilitate, pot apărea și simptome precum balonare, diaree, gaze și indigestie. Alimentele ambalate conțin adesea produse lactate ascunse sau zer.


5. Efecte secundare ale medicamentelor

Medicamentele vin cu efecte secundare la pachet, iar uneori este vorba despre dureri abdominale. Medicamentele de durere pot provoca inflamarea mucoasei stomacului și pot duce chiar la apariția ulcerului. Bifosfonații orali, o clasă populară de medicamente care ajută la conservarea densității osoase și la prevenirea osteoporozei, pot determina apariția inflamațiilor și, prin urmare, durerilor la nivelul inferior al esofagului.

6. Intoleranță la gluten


Organismul unor persoane nu reacționează bine la gluten, care este o proteină regăsită în grâu, orz și secară. Cea mai severă formă de intoleranță la gluten este cunoscută sub numele de boală celiacă. Glutenul provoacă leziuni la nivelul intestinului subțire, iar pacienții suferă de gaze, balonare, dureri și oboseală.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro