Beneficiile probioticelor pentru sănătatea ta
Probioticele sunt un element cheie al lumii alimentare sănătoase. Acestea se regăsesc în multe preparate, de la batoanele de cereale, până la unturile făcute din nuci. Bacteriile intestinale bune apar în mod natural și în alimentele fermentate. Iată care sunt beneficiile probioticelor!
De ce ar trebui să profiți de beneficiile probioticelor?Știm deja că iaurtul este un aliment recomandat pentru starea generală de sănătate. Acesta conține vitamine, minerale, proteine și bacterii bune. Probioticele pot ameliora o varietate de condiții de sănătate, de la funcțiile sistemului imunitar, la funcția intestinului și multe altele. Dar ce sunt probioticele și care este rolul lor în corpul uman?
Probioticele sunt acele surse care ajută la schimbarea sau repopularea bacteriilor intestinale, cu scopul de a optimiza starea de sănătate a tractului gastro-intestinal. Aceste culturi vii se regăsesc în mod natural în organism. Cu toate acestea, putem consuma probiotice și din alimente, băuturi și suplimente. Pe lângă faptul că ajută la menținerea echilibrului florei intestinale, probioticele sunt, de asemenea, cunoscute pentru capacitatea lor de a stimula sistemul imunitar, de a gestiona simptomele sindromului colonului iritabil, de a atenua anumite simptome ale alergiilor și de a diminua simptomele intoleranței la lactoză.
Un intestin sănătos reprezintă un element important pentru sănătatea sistemului nostru imunitar. Multitudinea de bacterii regăsite în tractul nostru gastrointestinal constituie flora intestinală. O floră sănătoasă poate juca un rol vital în maturarea celulelor imune și poate bloca trecerea bacteriilor rele în sânge, care cauzează balonare și gaze. Bacteriile bune din probiotice pot ajuta la menținerea sănătății prin creșterea rezistenței la bacterii și alte substanțe dăunătoare, precum și la digestia și absorbția nutrienților.
Cum poți include probioticele în dieta ta?
Pentru a da organismului un plus de probiotice, consumă produse lactate fermentate: iaurt, kefir și anumite tipuri de brânză maturată, care conțin culturi vii. Culturile active din iaurt îți vor îmbunătăți digestia și te vor ajuta să absorbi mai bine nutrienții din alimente. Kefirul, de exemplu, este un iaurt lichid, care este lăsat de 5 până la 8 ori mai mult la preparat decât iaurtul, dând astfel bacteriilor bune mai mult timp să se înmulțească. Acesta conține până la 12 tulpini de bacterii.
Consumul de alimente bogate în probiotice poate simula creșterea bacteriilor sănătoase din tractul digestiv, ajutându-te să împiedici apariția indigestiei și să-ți îmbunătățești imunitatea. Persoanele care nu își extrag suficiente probiotice din alimente, pot lua suplimente. Cu toate acestea, o dietă sănătoasă reprezintă cheia menținerii sănătății intestinale optime.