5 chestii care-ţi dau dureri de cap
Aproximativ jumătate dintre români suferă de dureri de cap cel puţin o data pe lună, arată studii recente, iar majoritatea se confruntă cu această problemă săptămânal. Potrivit specialiştilor, aceste dureri pot fi împărţite în mai multe categorii, în funcţie de cauze.
Aproximativ jumătate dintre români suferă de dureri de cap cel puţin o data pe lună, arată studii recente, iar majoritatea se confruntă cu această problemă săptămânal. Potrivit specialiştilor, aceste dureri pot fi împărţite în mai multe categorii, în funcţie de cauze.Principalii factori care duc la declanşarea crizelor sunt stresul, oboseala sau supărarea. Însă aceştia nu sunt singurii. Află cinci cauze principale care declanşează durerile de cap pentru a le elimina.
1. Durerea de cap provocată de stress
2. Migrenele sunt mai frecvente la femei, în special în perioada fertilităţii, fiind asociată cu schimbările hormonale care se produc în organismul femeii. Se manifestă că o durere de cap intensă şi pot fi însoţite de stări de greaţă, vomă, probleme de vedere sau sensibilitate la lumină şi sunete. Apare în special în cazul nevrozelor, afecţiunilor hepatice, gastrice sau tulburărilor hormonale.
3. Durerea de cap cu o cauză sinusală (infecţie a sinusurilor sau alergii sezoniere) se manifestă la nivelul pomeţilor, frunţii sau rădăcinii nasului şi se intensifică la mişcarea bruscă a capului, la tuse sau la strănut.
4. Durerea ramificată este cea mai puternică şi chinuitoare durere de cap şi se localizează frecvent la nivelul tâmplelor şi ochilor. Deşi nu este cunoscută exact cauza acestei dureri, specialiştii învinovăţesc consumul de alcool, tutunul dar şi un nivel scazut de magneziu.
5. Durerea de cap apărută ca urmare a hipertensiunii sau hipotensiunii apare frecvent dimineaţa şi este mai intensă în zonă cefei. Este însoţită de simptome precum ameţeli, tulburări de vedere, vâjâituri în urechi. Poate anunţa un accident vascular.
Ce poţi face pentru ameliorarea durerilor de cap?
- Stabileşte-ţi un program regulat de somn;
- Ai grijă ce mănânci înainte de somn: mesele bogate, cofeină, nicotina şi alcoolul pot afecta calitatea somnului;
- Ai grijă la medicamentele pe care le iei (unele au cofeină sau alte substanţe stimulante);
- Mănâncă regulat şi la aceleaşi ore;
- Nu sări peste mese şi ţine cont de faptul că micul dejun este cea mai importantă masă;
- Evită alimentele care ai observat că-ţi declanşează o migrenă pentru a constata dacă se ameliorează starea ta;
- Învăţa să te relaxezi;
- Întocmeşte-ţi un program de exerciţii fizice şi respectă-l.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomanda aspirina pentru tratamentul simptomatic al durerilor de cap. Atenţie! În cazul în care durerea de cap nu trece cu ajutorul medicaţiei după o zi de la debut, cauza poate fi o afecţiune mai gravă şi este necesară consultarea unui specialist. Durerile de cap frecvente pot reprezenta un semnal de alarmă care nu trebuie lăsat netratat pentru că "pot produce alterări anatomice şi reprezintă un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral", explica dr. Armand Frăsineanu, specialist în neurologie la Spitalul Colentina din Capitală.