11 lucruri surprinzătoare pe care nu le știai despre strănut
Poți strănuta din cauza soarelui? Cât de repede călătorește un strănut și din ce parte a corpului provine?
Multe persoane strănută în momente distincte - după ce fac mișcare, în timp ce se pensează, când se uită la soare sau chiar și după ce întrețin relații sexuale. Mai jos, poți citi despre câteva lucruri surprinzătoare pe care nu le știai despre strănut:
Lucruri neștiute despre strănut
1. Strănutul începe la nivelul nervilor.
Întregul sistem nervos este corelat în același fel. Dar semnalele care sunt transmise de-a lungul nervilor pot lua căi ușor diferite spre și dinspre creier, rezultând în diferite scenarii ale strănutului.
2. Strănutul menține siguranța organismului.
Strănutul reprezintă o parte importantă a procesului imunitar, deoarece protejează organismul prin eliminarea bacteriilor și virusurilor din nas.
3. Strănutul este foarte rapid.
Un strănut poate călători cu 160,9 kilometri pe oră. Iar un singur strănut poate transmite 100.000 de germeni pe calea aerului.
4. Pensatul sprâncenelor poate cauza un strănut.
Pensatul sprâncenelor poate deranja unul dintre nervii amplasați pe față, în pasajele nazale. Ca rezultat, vei strănuta.
5. Nu poți strănuta în somn.
Atunci când dormi, dorm și nervii corelați cu strănutul, ceea ce înseamnă că este imposibil să strănuți în timpul somnului.
6. Exercițiile fizice te pot face să strănuți.
Atunci când ești obosit, după ce ai făcut mișcare, nasul și gura încep să se usuce. Nasul reacționează la aceste schimbări prin scurgeri care duc la apariția strănutului.
7. Cea mai lungă perioadă în care s-a strănutat a fost de 978 de zile.
Recordul acesta a fost stabilit de către Donna Griffitsh din Worcestershire, Marea Britanie.
8. Razele soarelui te pot face să strănuți.
Lumina puternică a soarelui provoacă strănutul unei persoane din trei. Sensibilitatea la lumină reprezintă o trăsătură moștenită genetic, de la părinți.
9. Relațiile sexuale pot declanșa strănutul.
Acest lucru se întâmplă mai des decât ai crede. Cercetătorii sunt de părere că stimularea sistemului nervos parasimpatic declanșează semnale care duc la apariția strănutului la anumite persoane.
10. Animalul care strănută cel mai mult este iguana.
Iguanele strănută mai des și mai mult decât orice alt animal. Prin strănut, acestea reușesc să elimine din corp anumite săruri, care sunt un produs secundar al procesului lor digestiv.
11. Poți opri un strănut dacă respiri pe gură.
Cu toate că nu poate fi aplicat în cazul tuturor persoanelor, te poți opri din strănutat dacă respiri pe gură și ciupești vârful nasului.