Cum te ajută uleiul de marula să ai un păr des, mult mai rezistent?
Spre deosebire de majoritatea produselor destinate pielii, uleiul de marula poate fi utilizat și pentru îngrijirea de excepție a părului, fără să ai nevoie de alte formule suplimentare. Descoperă cum acționează acest remediu natural, cu un parfum subtil, pentru a-ți revitaliza părul.
„Părul sănătos începe în primul de la nivelul scalpului. Uleiul de marula are efect la nivel intrafolicular, ceea ce înseamnă că va fi absorbit rapid de firele de păr și de rădăcini, în loc să rămână ca un strat gras la suprafața părului, cum se întâmplă cu multe alte uleiuri naturale. În acest mod hrănește părul din interior și contribuie decisiv la prevenirea căderii firelor”, explică dr. Hodgdon, dermatolog.
Uleiul aromat ajută scalpul într-un mod similar cu acțiunea asupra tenului pentru că previne iritațiile și neutralizează efectele negative ale poluării.
„Acest ulei are un procent ridicat de acid oleic și acid stearic și reduce producția de enzime care transformă testosteronul prezent în organism în molecule DHT, care accelerează căderea și rărirea părului. Este soluția rapidă pentru a favoriza îndesirea părului și îngroșarea firelor noi care cresc. Efectul util pentru prevenirea alopeciei sau stoparea acestui fenomen a fost demonstrat în cadrul numeroaselor studii de specialitate”, adaugă dr. Hodgdon.
Vitamina C care se regăsește în uleiul de marula fortifică părul pe toată lungimea și reduce riscul de rupere sau cădere, iar vitamina E adaugă strălucire și face părul mai ușor de aranjat.
Cum să folosești uleiul de marula pentru a obține un păr mătăsos?
Ai la dispoziție numeroase alternative, iar alegerea depinde în primul rând de timpul de care dispui sau de momentul zilei. De exemplu, poți masa 1-2 linguri de ulei de marula în tot părul înainte de a merge la culcare și îl vei lăsa să acționeze toată noaptea ca o mască hidratantă. Dimineața te poți clăti cu apă călduță la duș. De asemenea, poți aplica o linguriță de ulei pe tot părul cât timp este încă umed, după ce ai făcut duș.
Este util și să adaugi 4-5 picături de ulei de marula în spray-ul de păr pe care îl foloseșți în fiecare zi pentru a-l recondiționa în timp ce obții coafura ideală. Dacă ai părul ondulat și vrei să previi despicarea vârfurilor sau uscarea excesivă poți pune 3-4 picături de ulei în palmă, iar după ce freci ușor mâinile îl poți aplica direct pe vârfuri pentru a le proteja împotriva deteriorării. 2-3 picături aplicate după ce ai realizat o coafură adaugă strălucire și evidențiază buclele sau onduleurile întreaga zi.
Cum alegi uleiul de marula
Indiferent dacă vrei să-l utilizezi pentru îngrijirea feței, părului sau pentru gătit trebuie să alegi de fiecare dată numai ulei de marula pur, presat la rece. „Citește cu atenție cum se obține uleiul în cazul fiecărui produs și evită variantele care strivesc nucile marula direct în coajă. Acest procedeu provoacă amestecul miezului de nucă și a lipazei din coajă, o enzimă care va face ca uleiul să râncezească foarte rapid. Dacă este rânced uleiul va conține o cantitate ridicată de radicali liberi, care vor accentua stresul oxidativ și pot deteriora părul și pielea”, explică dr. Hodgdon.
Toate uleiurile care nu sunt presate la rece trec de obicei printr-un proces de fierbere care elimină antioxidanții din componența lor și contaminează produsul final cu diferiți solvenți chimici.
„Caută recipiente din sticlă închisă la culoare, iar eticheta trebuie să menționeze uleiul de marula ca ingredient unic. În cazul în care vezi un ulei de marula foarte ieftin miroase-l cu atenție. Dacă ți se pare că miroase asemănător cu iaurtul să știi că a râncezit și trebuie să-l eviți”, spune dr. Hodgdon.