Ce este reflexoterapia?
Sănătate · Medicina alternativa / 24.06.2005

Reflexoterapia nu este doar o metoda de vindecare ce presupune apasarea punctelor reflexogene, ci este o adevarata filozofie. Ea ne arata care sunt conexiunile din corpul nostru, modul in care reactioneaza acesta la anumiti stimuli si cum oglindeste el conexiunile din lumea inconjuratoare.

Reflexoterapia se foloseste ca metoda terapeutica naturista pentru a favoriza relaxarea si vindecarea trupului, a mintii si a sufletului. Ea mai poate fi folosita ca metoda de analiza a starii de sanatate si, folosind indiciile oferite de picioare si maini, se pot face descoperiri privind adevarata personalitate a unui individ.

Reflexoterapia este o aplicatie a reflexologiei, care este stiinta ce pune in legatura zonele reflexogene de pe picioare si maini cu toate organele si intreg restul corpului. Anumite zone de pe picioare sunt conectate din punct de vedere energetic cu alte parti ale corpului. Acest lucru presupune ca daca se vor aplica pe maini sau picioare anumite tehnici, cum este reflexoterapia, presopunctura sau masajul, acestea isi vor transmite efectul benefic asupra tuturor celorlalte parti ale corpului.



Ca terapie naturista prin reflexoterapie se actioneaza asupra mainilor, picioarelor si uneori asupra urechilor pentru a induce relaxarea, alinarea durerilor dar si pentru a stimula capacitatea de autovindecare a organismului.

Daca se doreste ca reflexoterapia sa fie utilizata pentru analizarea starii de sanatate, acest lucru se poate face numai de catre medicii alopati, singurii autorizati sa diagnosticheze boli. In ceea ce priveste analiza personalitatii unei persone, utilizant reflexoterapia, unii practicanti ai acestei metode pot descoperi anumite legaturi interesante care se stabilesc intre aceasta si formele, liniile sau starea de sanatate a mainilor si picioarelor.


Pornind de la premiza ca organismul functioneaza ca un tot unitar si ca el prezinta mai multe puncte reflexogene, exista mai multe metode terapeutice care lucreaza bazandu-se pe aceste zone.

Astfel, exista asa cum am aratat zone reflexogene ale piciorului,  mainii sau urechii, dar si o ale intestinelor sau ale irisului, stiinta cunoscuta sub numele de iridologia. Iridologia se bazeaza pe corespondenta care exista intre iris si intregul corp prin intermediul sistemului nervos central.

La fel ca si in cazul reflexoterapiei ce utilizeaza talpile, sau palmele, iridologia imparte irisul in sectoare de cerc ce corespund diverselor zone din organism. Un specialist in aceasta tehnica deosebita poate "citi" zestrea genetica a pacientului dar si alte informatii referitoare la starea acestuia de sanatate.


Exista, de asemenea, o reflexoterapie corporala, ce presupune existenta unor puncte reflexogene in diverse parti ale corpului, care atunci cand sunt actionate  influenteaza o alta zona din corp.

Reflexoterapeutii utilizeaza in unele cazuri o asa zisa terorie a zonelor care consta in impartirea imaginara a corpului in sectiuni longitudinale energetice, pornind de la faptul ca bolile tind sa se propage de-a lungul acestor benzi. Fiecare astfel de sectiune va lega organele sau partile corpului pe care le strabate si orice intrerupere sau stagnare a fluxului energiei va determina tulburari pe toata fasia. Aici intervine reflexoterapia care prin metodele specifice va actiona pentru deblocarea energiei si la restabilirea circulatiei energetice si sanguine corespunzatoare.


Reflexoterapia propriu zisa consta in apasarea anumitor zone de pe labele picioarelor si de pe maini in vederea stimularii organelor corespondente. Orice zona "sensibila" poate fi un indiciu al unui organ cu probleme care necesita atentie. Durerile care apar in cazul sedintelor de reflexoterapie se datoreaza in mare parte toxinelor acumulate in corp, rezultate in urma metabolismului celular, acid uric, resturi de pesticide si alte substante chimice, si care pot bloca circulatia energetica catre organele aflate de-a lungul zonei respective.

Echilibrul natural al corpului se pierde datorita stresului, substanelor chimice, pesticide, fertilizatori, poluarii apei, aerului, sau electromagneticii, administrarii medicamentelor etc.

Metodele de vindecare trebuie cautate in natura. Ea ne poate invata ce trebuie sa facem pentru restabilirea echilibrului pierdut. Alimentatia corecta, apa curate, lumina solara, aerul curat, plantele medicinale sunt componentele unei vieti echilibrate, sanatoase.

Reflexoterapia se poate asocia cu succes cu alte terapii cum este acupunctura, aromoterapia, cu exercitiile fizice, consilierea psihologica, programele de nutritie, irigatiile colonului.

Daca medicina alopata poate diagnostica bolile pe baza simptomelor prezente, reflexoterapia ofera indicii privind dezechilibrele din diverse parti ale corpului si, in plus, este un instrument extraordinar, natural, sigur si noninvaziv. Marele sau avantaj este ca poate detecta problemele de sanatate inca din fazele lor incipiente.

Daca vom lua in considerare teoriile holistice trebuie facuta o legatura intre reflexoterapie si astrologie. Astfel s-a observat legatura intre aceasta tehnica terapeutica si zodia Pestilor, multi reflexoterapeuti, dar si pacienti incadrandu-se in acest semn.
 
Informatii preluate din cartea Reflexoterapia, de  Dr. Frankie Avalon Wolfe, Editura Curtea Veche, www.curteaveche.ro

 

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro