Ce beneficii are o ceașcă de ceai de armurariu?
Probabil nu se regăsește printre ceaiurile pe care le savurezi frecvent, dar ai foarte multe motive pentru a-l transforma în băutura ta favorită. De la vindecarea ficatului până la detoxifierea întregului organism, lista de beneficii ale unei cești de ceai de armurariu te vor convinge să-l testezi cât mai curând.
Ceaiul de armurariu se obține din semințele plantei cu numele științific de Silybum marianum. Are o consistență asemănătoare cu a laptelui care se evidențiază în momentul în care sunt strivite semințele. Planta este originară din zona Mării Mediterane, este foarte rezistentă și poate supraviețui la temperaturi variabile, fiind răspândită deja în toată lumea. Ceaiul de armurariu a fost utilizat în cadrul medicinei tradiționale timp de mii de ani, fiind în continuare un remediu util pentru multiple afecțiuni.
Ce beneficii obții când bei ceai de armurariu?
Consumul de ceai de armurariu este util pentru persoanele care suferă de diabet, indigestie, artrită, anxietate și obezitate. Efectele pozitive se datorează silimarinei și combinației de antioxidanți, vitamine și minerale.
Iată ce beneficii îți aduce fiecare ceașcă de ceai de armurariu:
1. Protecția ficatului
Ceaiul de armurariu este prescris frecvent pentru tratarea ficatului. Conține silimarină și 3 tipuri de flavonoide. În cadrul studiilor de specialitate s-a stabilit că silimarina are o legătură directă cu refacerea celulelor de la nivelul ficatului. De asemenea, acest compus previne deteriorarea ficatului cauzată de acetaminofen. Se utilizează pentru tratarea cirozei și a cancerului hepatic.
2. Reducerea inflamațiilor
Acest ceai este foarte util pentru combaterea inflamațiilor, reducând durerile asociate cu artrita, guta, durerile de cap, migrenele cronice, durerile de articulații, durerile de stomac și cele reumatice.
3. Prevenirea afecțiunilor cardiovasculare
Ceaiul de armurariu reduce nivelul tensiunii arteriale și valoarea colesterolului, ceea ce diminuează presiunea exercitată asupra sistemului cardiovascular. Datorită acestui impact pozitiv previne ateroscleroza, atacul de cord, accidentul vascular cerebral și bolile coronariene.
4. Accelerarea slăbirii
Foarte mulți nutriționiști includ ceaiul de armurariu în cadrul strategiei pentru reconturarea siluetei. Această băutură stimulează metabolismul, reduce pofta de mâncare, crește ritmul de ardere a grăsimilor în stare de repaus și te ajută să reziști în fața bomboanelor, prăjiturilor sau a chipsurilor care se transformă în rotunjimi inestetice.
5. Prevenirea disconfortului digestiv
Dacă ai probleme din cauza constipației, crampelor abdominale sau a balonării ceaiul de armurariu te poate ajuta să-ți reglezi digestia. Reduce inflamațiile prezente la nivelul tractului digestiv și asigură prelucrarea optimă a nutrienților din alimentele consumate.
6. Detoxifierea organismului
Ceaiul de armurariu ameliorează funcționarea ficatului și are un efect diuretic, fiind excelent pentru eliminarea substanțelor toxice din corp și diminuarea presiunii asupra rinichilor și a sistemului limfatic. Urinarea frecventă previne afecțiunile renale și infecțiile urinare, eliminând mai rapid toxinele, grăsimile în exces, sodiul și fluidele acumulate.
7. Reglarea glicemiei
Fiecare ceașcă de ceai contribuie la scăderea glicemiei, fiind un remediu eficient pentru persoanele diagnosticate cu diabet. Previne fluctuațiile nivelului de zahăr din sânge și asigură menținerea unei greutăți normale.
8. Prevenirea afecțiunilor cronice
Flavonoidele și antioxidanții din componența ceaiului de armurariu neutralizează stresul oxidativ și activitatea radicalilor liberi, care cauzează afecțiuni grave și mutații la nivelul ADN-ului. De asemenea, antioxidanții tratează pielea și încetinesc ritmul de îmbătrânire. Bea ceai de armurariu pentru a avea un ten neted, fără imperfecțiuni, cât mai mult timp!
Cum prepari ceaiul de armurariu?
Vei avea nevoie de o lingură de semințe de armurariu, pe care le vei pune într-o cană cu apă fierbinte. Lasă acoperit 3-5 minute, apoi strecoară, adaugă puțină miere și savurează.
Efecte adverse posibile
Ceaiul de armurariu este bine tolerat în general, dar trebuie să te adresezi medicului dacă observi următoarele manifestări problematice:
- iritații;
- insomnie;
- senzație de arsură la stomac;
- irascibilitate;
- transpirație excesivă;
- indigestie;
- stare de vomă și slăbiciune generală.