Cum sa faci fata stresului in perioada sarcinii
Sănătate · Sarcina / 18.04.2006

In societatea contemporana, pentru multi dintre noi viata este aproape sinonima cu stresul. Aceasta, indiferent ce profesiune avem, ce statut in ierarhia firmei si cat de activi suntem. Daca adaugam la toate acestea si faptul ca ai ramas insarcinata (deci, o noua - si prolifica, am spune! - sursa de stres), nu este de mirare ca se intampla sa ajungi la capatul puterilor, din punct de vedere emotional.

Paradoxal, una dintre cele mai mari temeri ale tale este urmatoarea: in ce mod toate aceste griji vor afecta dezvoltarea sarcinii si sanatatea bebelusului? Este firesc sa te ingrijoreze acest aspect, dar nu exagera si nu lasa grijile sa te copleseasca.

Potrivit unor studii recent publicate in Statele Unite ale Americii, stresul prelungit poate cauza complicatii serioase, mai ales daca esti tensionata si agitata pe parcursul primului trimestru. Asadar, nu trata acest aspect cu usurinta.

Cel mai important mesaj pe care trebuie sa-l retii tu (si sa-l pui in aplicare, bineinteles), este urmatorul:
nu ezita sa cauti ajutor. Daca simti ca nu mai poti face fata presiunii care se exercita asupra ta, indiferent din ce motive, incearca sa discuti - mai intai, cu partenerul, familia, prietenii si apoi, daca simti ca nu este de ajuns, cu un psiholog.

Nu cadea in capcana prejudecatii potrivit careia toate acestea sunt "mofturi de gravida". Multe femei insarcinate se simt mai bine si mai relaxate atunci cand discuta cu alte gravide, fac schimb de experienta, isi impartasesc sentimentele, trairile... Incearca si tu acest lucru, vei fi surprinsa de cat de mult te va ajuta acest lucru.


Totodata, alimenteaza-te cat mai sanatos si variat, consumand multe fructe si legume si renuntand la cafea, tigari si bauturile acidulate. Da, stiu ca atunci cand esti stresata ai tendinta sa sari peste mese, insa gandeste-te ca nu o mai faci numai pentru tine: copilul are cel mai mult de suferit in urma acestor neglijente, pentru ca el are nevoie de o alimentatie constanta si cat mai bogata in vitamine.

Sfaturi pentru a depasi mai usor aceasta perioada

  • Lasa-ti in fiecare zi putin timp numai pentru tine, in care sa te poti relaxa, fie prin intermediul unei activitati care-ti face placere, fie odihnindu-te.
  • Problemele de serviciu trebuie sa ramana la serviciu. Ideal ar fi daca ti-ar reusi intotdeauna, insa in decursul celor noua luni de sarcina, este esential sa nu te consumi din punct de vedere nervos. Ai oricum multe lucruri la care sa te gandesti si pe care sa le planifici...
  • Concentreaza-te asupra respiratiei. Inspira adanc, rar, din abdomen - si nu din piept.
  • Obisnuieste-te sa practici asa numita "imagistica": relaxeaza-te, inchide ochii si vizualizeaza-te intr-un loc anume, care iti place in mod deosebit: pe plaja, la munte... Autosugestioneaza-te sa auzi zgomotul valurilor, sa simti mirosul cetinii...

de Greta Harja
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro