Adolescenta "tarzie"
Sănătate · Adolescentul / 17.11.2006

Adolescenta reuneste mai multe perioade din punctul de vedere al dezvoltarii psihologice. Specialistii vorbesc de o adolescenta tarzie, ca un fel de perioada tampon intre adolescenta propriu-zisa si varsta adulta, un (happy) end al adolescentei. Multi nu trec cu bine prin aceste perioada, o rezolva prost sau nu ajung sa o traiasca deloc.


Ce se intampla in adolescenta tarzie?

Se pare ca e un nou pas spre cucerirea independentei, in care adolescentii renunta la a-si gasi tapul ispasitor in parinti si in cei din jurul lor si incep sa-si asume responsabilitatea pentru dorintele si faptele lor. Ei isi doresc sa fie liberi de restrictii, sa nu mai fie suspusi autoritatii parintilor. Isi testeaza fortele proprii si descopera ca nu pot face orice, nu sunt atotputernici. In timp devin fideli propriilor alegeri, indiferent daca se refera la persoane, la pasiuni, meserie sau un stil de viata.



Adolescentii isi testeaza limitele

In relatiile cu ceilalti, prieteni sau parteneri, adolescentii "tarzii" simt nevoia sa experimenteze si sa invete sa jongleze cu propriile emotii, sa stabileasca o distanta potrivita intre ei si lume, intre interior si exterior. In paralel cu aceste "cuceriri", spun unii psihologi, adolescentii se afla intr-un fel de doliu dupa trecutul care se cere lasat in urma, pentru a fi capabili de o viata independenta. Trecutul include parintii si lumea copilariei lipsite de griji, acele obiecte despre care vorbesc psihologii.




Una dintre teoriile care stadializeaza dezvoltarea psihica spune ca incheierea adolescentei presupune consolidarea personalitatii, adica formarea caracterului si reusita a 4 conditii de dezvoltare care implica: rezolvarea problemelor restante din copilarie, inchegarea unei continuitati a eului, si stabilirea unei identitati sexuale.


Intimitatea trebuie protejata

Adolescentul trebuie sa duca la bun sfarsit cateva cerinte importante pentru a se maturiza: consolidarea personalitatii, separarea de parinti, formarea identitatii, stabilirea identitatii sexuale, si dezvoltarea unei viziuni de viitor, a unei perspective temporale. In aceasta perioada se fac multe incercari de a da un sens vietii, de a creea si delimita propria intimitate si afinitatile.



Ce facem cu idealurile?

Idealurile trebuie adaptate realitatii intr-un mod care sa nu produca multa nefericire. In general, tendinta de dezvoltare vizeaza armonizarea diverselor trasaturi de personalitate, impacarea contrariilor, integrarea partilor disparate. Acestea sunt diferite la fiecare persoana de aceea aplicarea unei retete universale inseamna un esec al comunicarii cu tine insuti.


Trecutul te prinde din urma

Acum incepe sa fie valabila zicala "nu lasa pe maine ce poti face azi". Orice problema nerezolvata, amanata, sau rezolvata fals prin ignorare si negare ramane o pata neagra in capacitatea fiecaruia de a-si creea destinul. Chiar si problemele copilariei trebuie rezolvate la finalul adolescentei, altfel raman tare pentru toata viata.



Integrare in societate

Identitatea pe care adolescentul si-o formeaza trebuie armonizata cu comunitatea si cultura in care traieste, ii da o senzatie de continuitate si competenta. Sigur ca aceste procese sunt relative, nimeni nu se comporta ca la carte.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro