Când trebuie să iei în calcul o analiză PGD?
Toate femeile au un risc de a avea feţi cu anomalii cromozomiale, dar acest risc creşte marcant o dată cu înaintarea în vârstă. Dacă mama are peste 35 de ani, riscul pentru o sarcină dintr-un embrion cu un număr anormal de cromozomi este crescut. În cazul lor, PGD le oferă o şansă mai mare de a evita transmiterea unor boli genetice către viitorul copil.
De asemenea, 50% din avorturile de prim trimestru sunt cauzate de anomalii cromozomiale, drept pentru care acest diagnostic este recomandat pacientelor cu avorturi spontane în antecedente.
Diagnosticul genetic preimplant este recomandat de asemenea pacientelor care au avut în antecedente o sarcină cu făt afectat de o aneuploidie, celor ce au avut mai multe proceduri de Fertilizare in Vitro eşuate, cupluri cu parteneri purtători de boli monogenice sau de aberaţii de structură a cromozomilor, cât și pacienţi care au probleme de infertilitate din cauza unui număr scăzut de spermatozoizi.
„PGD este important pentru pacienții cu un istoric de defecte genetice în familie care duc la transmiterea acestor defecte descendenților, determinând anumite boli genetice precum: hemofilia, distrofia musculara, boala Huntington, fibroza chistică, boala Toy-Sachs, sindromul Down, etc.” a povestit de Monica Dăscălescu – biolog principal, embriolog senior în cadrul Academiei de FIV.