Dr. Dorina Codreanu, medic primar Obstetrică-Ginecologie cu supraspecializare FIV la Clinica Gynera
Cum se realizează crioconservarea?
Procesul de crioconservare începe cu un tratament hormonal injectabil pentru accelerarea ovulaţiei şi maturarea mai multor ovule. Atunci când, în urma analizelor şi monitorizării ecografice, se obţine maturarea optimă, ovulele sunt recoltate prin puncţie ovariană, sub control ecografic. Aceasta se efectuează prin vagin şi presupune explorarea cu acurateţe a acestei zone cu ajutorul imaginilor oferite de o ecografie ce se realizează simultan. Puncţia ovariană durează aproximativ 20 de minute şi necesită anestezie locală.
Ovocitele obţinute în urma recoltării sunt depozitate în azot lichid la -196 grade Celsius pentru o perioadă îndelungată, până când cuplul doreşte să conceapă un copil.
Odată luată decizia de a aduce un bebe pe lume, ovocitele vor fi scoase de la conservare şi fertilizate in vitro în laborator cu spermatozoizii partenerului. După ce ovulul este fecundat, acesta va fi inseminat artificial prin tehnici recomandate de medic în funcţie de particularităţile medicale individuale.
„Rata de succes a acestui procedeu este aproximativ aceeaşi ca la fertilizarea in vitro, cam de 20-25%. Crioconservarea este o procedură extrem de complexă ce oferă o şansă în plus cuplurilor care au probleme cu conceperea unui copil. Aceasta e recomandată pentru autoconservarea fertilităţii înainte de chimioterapie, radioterapie, în cazul unor boli autoimune sau care afectează sănătatea sistemului reproducător. În plus, această procedură se realizează şi pentru bărbaţi, prin colectarea şi congelarea mai multor probe de spermă, în zile diferite. În cazul bărbaţilor, această necesitate poate apărea înaintea unei vasectomii, înainte de intervenţii la nivelul testiculelor, în cazul diagnosticului de boli ce determină dificultăţi în colectarea spermei (dificultăţi erectile, probleme psihologice, diabet, afecţiuni ale măduvei spinării, boli psihice) sau boli ce duc la scăderea progresivă a calităţii spermei (azoospermia)”, susţine dr. Dorina Codreanu, Doctor în Ştiinţe Medicale cu supraspecializare FIV la Clinica Gynera.