8 lucruri care nu ți se spun despre menopauză
Sănătate · Ginecologie / 11.02.2019

Poate crezi că știi deja care sunt simptomele care anunță trecerea la menopauză, dar există manifestări care te-ar putea surprinde. Și nu sunt toate negative!

Precis ai auzit de creșterea în greutate, bufeuri, transpirații nocturne sau modificarea stării de dispoziție, dar există și alte lucruri pe care trebuie să le afli despre menopauză. Potrivit specialiștilor, aproximativ 30% dintre femei nu resimt un impact negativ al acestei schimbări care are loc în organism, ci de multe ori se simt chiar mulțumite și mai libere.

 
Iată câteva lucruri pe care trebuie să le afli despre menopauză:

 
1. Ai putea avea probleme cu vezica urinară

Ai observat urină pe lenjeria intimă după sărituri, tuse sau strănuturi ori mergi mult mai des la toaletă? Nu ai de ce să te rușinezi pentru că 60% dintre femei vor avea parte de acest simptom în timpul tranziției la menopauză. Poți utiliza lenjeria intimă specială pentru această problemă și este indicat să practici exerciții pentru fortificarea mușchilor din zona pelvină.

 
2. Durerile de cap se pot transforma în migrene

Dacă ai avut dureri de cap destul de des până acum, să știi că modificările specifice trecerii la menopauză le vor intensifica. Fluctuațiile hormonale sunt o cauză frecventă a migrenelor, dar există și vești bune. În perioada de postmenopauză migrenele pe fond hormonal se vor ameliora semnificativ. Din momentul în care hormonii se stabilizează vei constata că te simți mult mai bine. Potrivit specialiștilor, numai 5% dintre femei suferă de migrene după vârsta de 60 de ani, așa că acum ai un motiv să vrei să treacă timpul mai repede.

 
3. Ai putea avea probleme cu „mintea în ceață”

60% dintre femeile aflate la perimenopauză au parte de acest simptom care afectează memoria și capacitatea de concentrare. Partea bună este că dificultatea de a reține informații și capacitatea de a rezolva probleme complexe se vor îmbunătăți odată ce organismul a făcut tranziția.

 
4. Nivelul de colesterol „rău” ar putea crește

Este posibil să fii șocată când vei merge la consult și ți se spune că ai colesterolul mult mai mare decât de obicei, chiar dacă nu ai schimbat nimic din meniu. Modificarea bruscă a valorii colesterolului se datorează scăderii cantității de estrogen din organism. Pe măsură ce producția de estrogen scade, colesterolul „rău” are tendința de creștere, iar cel „bun” de tip HDL va rămâne neschimbat.

 
5. Vei vrea să dormi ca un bebeluș

Poate că până acum nu dormeai după-amiaza și vroiai să fii activă tot timpul, dar când treci la menopauză te vei simți destul de des obosită în mijlocul zilei. Fluctuațiile hormonale nu favorizează somnul profund din timpul nopții și de aceea nu ar fi rău să tragi un pui de somn de 20 de minute de fiecare dată când ai ocazia.

 
6. Nu vei avea chef să ieși tot timpul

Chiar dacă ești o fire expansivă și vrei să vorbești cu ceilalți și să te întâlnești cu prietenii des, vei vedea că nu te va deranja nici să petreci ceva timp singură când treci la menopauză. Înainte de această perioadă probabil puneai pe primul loc nevoile partenerului, ale copiilor sau al colegilor și prietenilor, dar în timpul tranziției la menopauză vei începe să ai grijă de tine și introspecția te va ghida pentru a te gândi la ce vrei să faci de acum încolo și ce lucruri îți aduc bucurie.

 
7. Vei avea mai mulți bani în portofel

Te-ai gândit vreodată cât de mult costă lucrurile de care ai nevoie în timpul menstruației? Lenjeria intimă, tampoanele, absorbantele, analgezicele sau pilule contraceptive și să nu uităm de ciocolată! Potrivit cercetătorilor, costurile ar putea ajunge la 23.000 de dolari pentru întreaga perioadă cât durează menstruația! La menopauză vei putea păstra aceste fonduri și le vei folosi în alt scop.

 
8. Viața va fi mai simplă

Nu te vei mai teme de o sarcină neplanificată, nu te vei mai simți rău în timpul menstruației, copiii probabil că au deja viața și casele lor, așa că este momentul perfect pentru a te simți liberă și relaxată. După menopauză nivelul tău de energie se va stabiliza, nu vei mai avea parte de modificări ale stării de dispoziție sau de dureri de sâni.
Sunt lucruri care nu se spun despre viața din timpul menopauzei, iar multe dintre ele nu au deloc o conotație negativă. Echilibrul, creativitatea, liniștea interioară și acceptarea propriei persoane cu toate defectele și calitățile te vor ajuta să înțelegi că orice este posibil și să valorifici șansele oferite de această nouă etapă a vieții.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro