4 tehnici rapide de relaxare pentru oamenii foarte ocupați
Sănătate · Expertul iti raspunde / 09.05.2014

Simți că timpul este o sursă de stres pentru tine? Ești mereu sub presiunea termenelor limită? Într-adevăr, pentru mulți dintre noi mediul alert al unui serviciu cu responsabilități mari și stilul nostru de viață încărcat sunt cauzele stresului și tensiunii acumulate în corp. De aici până la boală mai este un pas.

Când ne aflăm în situații presante este necesar să apelăm la tehnici de concentrare și focalizare maximă. Totuși, pentru menținerea sănătății emoționale, psihice și fizice trebuie deopotrivă să învățăm arta relaxării și regenerării resurselor de energie. Fără dozarea corectă a eforturilor intelectuale sau fizice, sănătatea noastră are de suferit și odată rupt echilibrul, refacerea este mai grea.

Vă om prezenta în continuare 3 tehnici esențiale pentru detensionarea întregului corp și accesarea stării de calm pline de resurse. După ce vei practica aceste metode și te vei obișnui cu ele, vei putea accesa instantaneu starea de relaxare profundă.



Care sunt beneficiile tehnicilor de relaxare?

- Eliminarea instantanee a stării de încordare
- Reducerea stresului
- Cufundarea într-o stare de calm la serviciu și în orice alt mediu
- Îmbunătățirea somnului, mai multă odihnă
- Regenerarea resurselor de energie
- Centrare care-ți permite îndeplinirea integrală a sarcinilor zilnice
- Creșterea charismei personale

Iată care sunt cele 3 tehnici fundamentale pentru relaxare:

1. Relaxarea prin respitaţie


Respirația superficială este cel mai adesea cauza pentru care ne simțim adormiți la birou sau încordați. Când schimbăm însă tiparul de respirație creăm stări diferite în corp. Secretul detensionării și totodată a menținerii vigilenței este să inspiri profund din abdomen.



După acest simplu exercițiu, te vei simți instantaneu energizat și revigorat. Iată cea mai rapidă metodă de relaxare:

- Concentrează-ți atenția asupra nasului și simte-ți respirația
- Numără până la cinci pe măsură ce inspiri prelung și profund
- Ține-ți respirația numărând până la cinci
- Expiră încet pe nas, numărând până la cinci
- Repetă această tehnică de 10 ori

Dacă faci acest exercițiu de două sau trei ori pe zi, te vei simți mai calm, energic și focalizat.

2. Postura de relaxare


La starea de oboseală contribuie nu doar respirația superficială, ci și postura. La fel ca în cazul respirației, mici schimbări ale poziției corpului te pot ajuta să te destrezi și să devii mai vigilent.

Poți rupe tiparele posturii incorecte, îndreptându-ți atenția către anumite părți ale corpului și conștientizându-le. Iată câteva dintre posturile din starea de relaxare:

- În picioare, drept
- Aşezat, drept
- Capul drept
- Gât și umeri destinși
- Umeri trași spre spate și coborâți


- Expresie zâmbitoare
- Mușchi faciali relaxați
- Respirație profundă, lentă și regulată
- Tălpi relaxate pe podea
- Palme deschise
- Picioarele unul lângă celălalt (nu încrucișate)
- Glezne neîncrucișate

Concentrându-te pe anumite părți ale corpului poți accesa mai repede starea de calm. Când te simți stresat, încordat sau sub presiunea termenelor limită, schimbă-ți poziția corpului, folosind posturile indicate mai devreme.

Cel mai importat este să fii atent la tine și să-ți conștientizezi poziția diferitelor părți ale corpului.

Alocând câteva minute lucrului cu posturile de relaxare, te vei simți mai echilibrat și mai liniștit. Mintea și organismul funcționează ca un sistem interactiv, de aceea stările noastre de spirit sunt întotdeauna în strânsă legătură cu starea de calm sau tensionare a corpului.

3. Afirmaţiile de relaxare


Au fost scrise nenumărate cărți pentru a sublinia importanța autosugestiei în starea de sănătate. Vindecări miraculoase le numesc medicii care nu-și explică refacerea spontană după boli foarte grave, adesea în stadii terminale. Anumiți cercetători și oameni de știință le recunosc ca fiind vindecări prin puterea minții.

Forța obiceiului dictează starea de sănătate sau boală și la acest capitol. Vrem, nu vrem, ne spunem zilnic mii de lucruri în forul nostru interior. Ce fel de gânduri rulează în mintea ta? Sunt ele pozitive sau negative? Afirmațiile, altfel spus lucrul cu sugestiile, au rolul în primul rând de a-ți rupe paternul actual de gândire și de a te face atent asupra propriilor gânduri.

În al doilea rând, construirea unor sugestii precise, pozitive pe care ți le dai de mai multe ori pe zi conduce inevitabil la transformarea obiceiurilor de gândire, a stărilor de spirit, a modului de a acționa și în definitiv a întregului destin.

Primul pas este să-ți construiești o afirmație clară, pozitivă și precisă. Al doilea pas este să ți-o repeți (în gând sau cu voce tare) cât mai des posibil, în special în momentele când te simți foarte stresat.

Cu cât practici mai des aceste sugestii, cu atât vei atinge mai repede starea de relaxare profundă. Iată câteva exemple de afirmații din care te poți inspira sau pe care le poți folosi ca atare:

- Sunt conștient de respirația mea pe tot parcursul zilei.
- Mă simt din ce în ce mai relaxat și revigorat.
- În timp ce respir profund, mă relaxez profund.
- Folosesc puterea relaxării ca să mă simt calm și concentrat.
- Corpul meu este total relaxat și plin de energie pozitivă.
- Mă simt inundat de calm, pace și iubire.

Urmărește să fii prezent și focalizat asupra afirmațiilor pe care ți le repeți. Autosugestiile funcționează pentru că au capacitatea de a induce stări și de a crea resurse de nivel superior.

Poți învăța să stăpânești arta programării mentale și să-ți relaxezi rapid corpul și să experimentezi stări sănătoase, de tihnă, liniște, pace, integrare, plenitudine.

4. Utilizarea unei tehnologii de ultimă oră


Timpul înseamnă bani pentru oamenii de afaceri, antreprenori și orice persoană motivată să-și construiască un flux financiar ceva mai mult decât satisfăctor. Însă tocmai pentru acești oameni timpul înseamnă și termene limită, efort, suprasolicitare, nopți nedormite, stare de alertă și foarte puține momente de odihnă.

Cum poate un om de afaceri sau un angajat supraîncărcat să-și aducă la capacitate maximă procesele mentale, să fie eficient, concentrat, odihnit, sa dea randament în momentele criză și să-și mențină echilibrul interior?

Pentru obținerea rapidă a acestor avantaje există și alte metode. Una dintre ele constă în utilizarea unei tehnologii de ultimă oră pentru relaxare și stimularea capacităților mentale prin semnale luminoase și sonore. Dispozitivul despre care vorbim este unic în România și se numește Mind Synergy, aparatul fiind pus la punct și proiectat de echipa de la AIMGROUP.



Aparatul este dotat cu o pereche de ochelari prevăzuți cu leduri speciale și căști. În memoria dispozitivului sunt înregistrate 51 de programe. Principalele efecte generate de ședințele cu Mind Synergy pentru stimulare mentală sunt:

- Destinde și relaxează întregul corp fizic, psihic și mental. Astfel, creează o energie benefică în organism (un feng-shui bun)
- Datorită echilibrării emisferelor cerebrale și a relaxării, somnul survine natural, iar insomnia dispare în aproape toate cazurile
- Reduce și chiar elimină total stresul, creând fundamentul unei gândiri pozitive, astfel încât stările de anxietate, angoasă și depresie sunt mult diminuate
- Are o contribuție majoră la refacerea psihomentală după perioade de stres, epuizare și suprasolicitare intelectuală
- Folosit în mod regulat, Mind Synergy împiedică instalarea bolilor bătrâneții – degenerescența mentală (Alzheimer, demență, senilitate, Parkinson)
- Sporește capacitatea de concentrare mentală și luciditatea
- Îmbogățește câmpul vizual interior stimulând capacitatea de a crea ușor imagini și viziuni creatoare (un pas cheie în procesul de materializare a dorințelor)
- Trezește disponibilități superioare precum (intuiția, clarvederea, precogniția, telepatia, visare conștientă, proiecție astrală, etc.)
- Antrenează creierul pentru intrarea rapidă în starea de meditație;

Fie că alegem tehnici de relaxare care presupun controlul respirației, corectarea posturii corporale sau construirea unor afirmații pozitive pe care să le folosim ca autosugestii, fie că preferăm avantajele tehnologiei avansate, este esențial să ne oferim momente de odihnă, detensionare a mușchilor și regenerarea a energiei vitale. Un om eficient este un om echilibrat!

Material realizat cu sprijinul Ancăi Ciobotaru, marketing manager în cadrul aimgroup.ro

Vezi galeria foto
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro