Iti oferim raspunsuri la cele mai frecvente intrebari despre glicemie si legatura ei cu diabetul.
1. Care e cel mai important furnizor de energie din organism?
Glucoza. Organismul o obtine din alimente care contin carbohidrati, cum sunt painea si cerealele, legume, fructe si dulciuri. Din aceste mancaruri este extrasa glucoza care ajunge in sange. Imediat ce glucoza creste in sange pancreasul produce insulina care transporta glucoza in celule, unde e folosita ca sursa de energie.
2. La ce foloseste aparatul care masoara glucoza in sange?
Aparatul portabil este foarte util pentru diabetici sau alte persoane cu glucoza oscilanta pentru a sti cand sa-si injecteze insulina, sa manace sau sa ceara ajutor doctorului. Cu ajutorul acestui aparat sunt prevenite complicatiile diabetului: afectarea rinichilor, ochilor, nervilor si vaselor de sange.
3. Ce inseamna hipoglicemie?
Hipo-glicemie se numeste un nivel de glucoza in sange mai mic decat necesar.
4. Ce inseamna hiperglicemie?
Hiper-glicemia este cantitatea prea mare de glucoza in sange fata de normal.
5. E periculos sa creasca glicemia dimineata?
E un fenomen normal care se intampla fiecarui om sanatos. Glucoza in sange creste in perioada 3-8 AM. La diabetici e mai periculos din cauza sensibilitatii lor crescute la glucoza.
6. Coma diabetica e provocata de prea multa sau prea putina glucoza in sange?
Coma diabetica e provocata de ambele situatii, atunci cand persista exagerat de mult. Este o stare alterata de constienta in care creierul sufera din cauza glucozei. E necesara o interventie foarte rapida pentru ca leziunile suferite de creier sa nu fie ireversibile. In urma unei astfel de come persoana respectiva poate ramane afectata fizic si psihologic.
7. E grav sa creasca nivelul glucozei peste 600 mg/dL?
Aceasta valoare e consecinta unei cresteri progresive a glucozei in sange timp de cateva zile sau spatamani. Afectiunea poarta numele de sindrom HHNS (hyperosmolar hyperglycemic nonketotic syndrome) si este foarte periculoasa fiidnca provoaca deshidratare, convulsii, de la care se poate ajunge la coma si deces. De obicei apare la persoanele bolnave de diabet de tip 2.
8. Ce inseamna o mancare cu indice glicemic 45?
Indicele glicemic masoara timpul in care o mancare e convertita in glucoza pe o scala de la 1 la 100. Alimentele cu un indice mai mic de 55 sunt convertite incet in glucoza iar cele cu indicele peste 70 ridica rapid nivelul glucozei in sange.