Reguli simple care previn dezvoltarea melanomului
Sănătate · Dermato - venerologie / 06.07.2010

Melanomul este forma cea mai agresiva a cancerului de piele. Si in aceasta situatie, tot preventia este cuvantul cheie. Ce reguli trebuie sa respecti pe perioada verii ca sa eviti dezvoltarea melanomului?

Melanomul este forma cea mai agresiva a cancerului de piele. Si in aceasta situatie, tot preventia este cuvantul cheie. Ce reguli trebuie sa respecti pe perioada verii ca sa eviti dezvoltarea melanomului?

 

Melanomul apare atunci cand melanocitele (celulele din piele responsabile de producerea pigmentului) cresc necontrolat si invadeaza alte tesuturi. Acest tip de cancer poate fi vindecat cand este depistat precoce, dar este fatal cand este lasat sa progreseze. Poate sa apara oriunde pe suprafata corpului, pe piele aparent sanatoasa, dar si pe alunite (nevi nevocelulari).



La barbati, apare frecvent pe spate, trunchi, cap sau gat. La femei, melanomul apare frecvent pe picioare sau trunchi. De asemenea, nu este exclus sa apara si in zonele care sunt mai putin sau deloc expuse la soare: pe talpile picioarelor sau pe palme.

De aceea trebuie sa iei masurile de precautie in special pe perioada verii si sa fii atent/a la eventualele leziuni care pot sa apara pe piele sau la modificarile pe care le pot suferi alunitele. Iar daca ai in familie cazuri de melanom malign este recomandat sa consulti medicul dermatolog macar o data pe an.

 

 

6 modificari suspecte ale alunitelor


Daca ai constatat una dintre aceste modificari suspecte la nivelul unei alunite este recomandat sa iti faci o programare la dermatolog pentru a examina alunita suspecta:

  • cresterea alunitei in suprafata sau in plan vertical;
  • modificari de culoare;
  • asimetrie;
  • margini neregulate;
  • prezenta ulceratiei sau a sangerarii;
  • senzatie de mancarime sau usturime.


Asta nu inseamna ca trebuie sa ne speriem de fiecare alunita, insa in cazul in care ai remarcat ceva si vrei sa te linistesti este indicat sa recurgi la sfatul unui specialist.

 

 

Ce optiuni de tratament exista?


Conf. dr. George Tiplica, directorul executiv al Societatii Romane de Dermatologie ne spune ca exista doua tipuri de tratament al melanomului: chirurgical si medicamentos. In general, metoda de electie in tratamentul melanomului malign este excizia chirugicala prin care se indeparteaza tumora in intregime impreuna cu o margine de tesur cu aspect normal. Daca medicul suspecteaza ca tumora ar fi invadat ganglionii limfatici regionali, acestia vor fi indepartati printr-o interventie chirurgicala numita limfadenectomie. Mostrele de tesut sunt analizate la microscop de catre medicul anatomopatolog pentru a aprecia cat de avansat este cancerul.



Potrivit specialistilor, chimioterapia se utilizeaza ca terapie suplimentara dupa excizia chirurgicala pentru a creste sansa de vindecare si de distrugere a celulelor canceroase restante, iar radioterapia are valoare limitata in tratamentul melanomului malign, deoarece acesta este putin sensibil la radiatiile X.


Sfatul medicului: dupa interventia chirurgicala este indicat ca in primii 5 ani sa faci controale repetate la dermatolog, la fiecare 3-6 luni. Dupa aceea, controalele se pot face anual.

 

 

Respecta urmatoarele reguli!


1. Expunerea la soare trebuie sa fie progresiva si in afara orelor 11:00-16:00;
2. Utilizarea cremelor de fotoprotectie cu spectru larg (UVA si UVB) si cu factor de protectie corespunzator tipului de piele este necesara la toate expunerile solare. Aplica-le cu 30 de minute inainte sa iesi la soare si reaplica-le la fiecare 2 ore;
3. Stai la umbra, sub umbrela si foloseste si alte masuri de protectie pentru ca umbrela nu asigura o protectie completa in orele de varf. Folseste produsele de protectie si in zilele innorate;
4. Alege hainele lejere: pantaloni, camasi cu maneca lunga, palarii cu boruri largi si ochelari de soare;
5. Tine cont de fototipul tau pentru ca fiecare avem o rezistenta diferita la soare. Descopera-ti fototipul AICI.

6. Riscul de cancer de piele apare din copilarie, de aceea copiii si tinerii trebuie sa foloseasca creme cu factor de protectie 20-30;
7. Deodorantele, cosmeticele si parfumurile pot determina reactii alergice la soare, astfel aplicarea acestor produse ar trebui evitata;
8. Daca urmezi un tratament medicamentos este recomandat sa consulti medicul inainte de a te expune la soare, deoarece unele medicamente cresc sensibilitatea la lumina.

 

Un articol de Ioana Marosan

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro