Cum să-ţi îngrijeşti pielea pe timp de iarnă, dacă ai psoriazis
Pielea este cel mai mare organ al corpului, cu un rol foarte important în apărarea organismului de factorii externi. Practic, pielea funcţionează ca o barieră între organism şi mediul exterior. Iarna, din cauza temperaturilor scăzute şi a factorilor agresivi de mediu, precum frigul, vântul sau gerul, structura hidrolipidică a pielii este afectată, iar funcţia de barieră a pielii este alterată.
Pielea este cel mai mare organ al corpului, cu un rol foarte important în apărarea organismului de factorii externi. Practic, pielea funcţionează ca o barieră între organism şi mediul exterior. Iarna, din cauza temperaturilor scăzute şi a factorilor agresivi de mediu, precum frigul, vântul sau gerul, structura hidrolipidică a pielii este afectată, iar funcţia de barieră a pielii este alterată. Pielea este mai vulnerabilă şi pentru că este mai uscată, din cauza faptului că la frig scade transpiraţia şi implicit gradul de hidratare al pielii.Persoanele care suferă de psoriazis sunt şi ele la randul lor afectate pe timp de iarnă. Pe lângă impactul pe care-l are frigul, pielea persoanelor cu psoriazis nu beneficiază de pe urma expunerii la ultraviolete pe cale naturală, aşa cum se întâmplă pe timpul verii.
Dr. Carmen Curea, Medic Primar Dermatologie, Doctor în Ştiinţe Medicale, Academica Medical Center oferă câteva sfaturi şi recomandări celor care suferă de psoriazis: „În cazul persoanelor cu psoriazis, pielea necesită o îngrijire foarte atentă, cu atât mai mult în sezonul rece. Este recomandat ca persoanele bolnave să folosească creme emoliente și produse hidratante pentru a păstra intact filmul hidrolipidic al pielii. Produsele hidratante și emoliente ar trebui folosite atât pe zonele afectate de psoriazis, cât şi pe zonele mai expuse la factorii de mediu externi”
Foarte important pe timpul iernii este şi camuflajul vestimentar. Atunci când ieşiți afară nu trebuie să uitați de mănuşi, chiar dacă temperatura exterioară nu este foarte scăzută.
„Igiena zilnică trebuie făcută cu multă atenţie, folosind produse de spălare mai delicate, care să curăţe şi în acelaşi timp să hidrateze pielea. Prin curăţare, se îndepărtează grăsimile normale, proprii ale pielii, astfel că este indicat să folosim un produs mai blând, care să curăţe şi în acelaşi timp să compenseze pierderea de lipide, completând filmul hidrolipidic al pielii”
Pentru persoanele cu psoriazis, iarna este un anotimp cu atât mai greu din cauza lipsei soarelui. Expunerea la ultravioletele naturale este considerată o parte importantă a tratamentului persoanelor afectate de psoriazis. În acest caz, o soluţie ar fi folosirea unui lămpi cu ultraviolete artificiale, care să compenseze lipsa razelor naturale.
Psoriazisul este o afecţiune cutanată cronică, inflamatorie, caracterizată prin apariţia pe piele a unor plăci roşiatice, proeminente, bine delimitate, acoperite de scuame (coji) alb-sidefii. Zonele cele mai afectate sunt: scalpul, coatele, genunchii, dar această afecţiune poate afecta şi alte zone precum palmele, tălpile, pliurile, unghiile şi uneori articulaţiile. Psoriazisul este o afecţiune sistemică, auto-imună şi nu este contagios. În România această boală afectează aproximativ 400.000 de persoane, de orice vârstă şi orice sex, în timp ce la nivel mondial afectează aproximativ 4% din populaţia globului.
Conform statisticilor, pacienţii cu psoriazis sunt deseori marginalizaţi social şi se confruntă adeseori în viaţa de zi cu zi cu probleme care le afectează calitatea vieţii şi îi determină să se izoleze. Astfel, 47% dintre persoanele care trăiesc cu psoriazis moderat şi sever au declarat că au fost afectaţi mai mult de frica de ceea ce vor crede alţii despre boala lor decât de provocările fizice asociate cu boala. În acelaşi timp, de 3 ori mai multi pacienţi cu psoriazis sever relatează relaţii sociale alterate comparativ cu persoanele sănătoase iar numărul celor care îşi pierd locul de muncă din cauza acestei boli este de 5 ori mai mare decât în cazul unor persoane sănătoase. Poate tocmai din acest motiv, 5,5% dintre pacienţii cu psoriazis au avut tentative de suicid în comparaţie cu o rata de 2,4%– 3,3% pentru alţi bolnavi.
În sprijinul persoanelor afectate psoriazis, Societatea Română de Dermatologie şi Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune au demarat anul acesta campania “Stop prejudecăţilor!”, cu rolul de informare şi educare a pacienţilor cu psoriazis, dar şi a opiniei publice în general. Persoanele care intră în contact cu cineva care suferă de psoriazis, trebuie să înţeleagă că această afecţiune este autoimună şi nu se transmite prin contact sau prin atingere, de aceea nu ar trebui să se ferească de interacţiunea cu aceştia.