Fie că porţi sau nu sutien la plajă, riscul de a-ţi afecta pielea este unul foarte ridicat atunci când te expui prelungit la soare, în orele de vârf, şi nu foloseşti crema de protecţie solară. Află cum este cel mai bine să stai la soare!
Fie că porţi sau nu sutien la plajă, riscul de a-ţi afecta pielea este unul foarte ridicat atunci când te expui prelungit la soare, în orele de vârf, şi nu foloseşti crema de protecţie solară. Află cum este cel mai bine să stai la soare!
Moda topless la plajă este în vogă, foarte multe femei preferând să stea la soare fără sutien. Motivul cel mai frecvent invocat este acela de a nu te bronza cu bretele sau urmele pe care le poate lăsa un sutient, indiferent de modelul său. Ţinutele lejere şi decoltate de vară trebuie să dezvăluie o piele perfect bronzată şi fără urme de la costumul de baie, sunt de părere foarte multe femei. De aceea, tot mai multe reprezentante ale sexului frumos preferă să facă plajă fără sutien.
Problema apare atunci când ne punem întrebarea dacă este sau nu sănătos să expui sânii direct la soare. Avertismentele care vin din partea medicilor sunt împărţite, unii promovând o expunere moderată, alţii interzicând total expunerea sânilor direct în soare.
Cu un singur argument sunt de acord toţi specialiştii: este total interzis să faci plajă fără sutien dacă ai antecedente în familie de cancer mamar sau dacă ai dezvoltat diverse formaţiuni la nivelul sânilor. În aceste situaţii, expunerea frecventă la radiaţii în zona pieptului poate să crească riscul de a dezvolta cancer la sân mai târziu, potrivit numeroaselor cercetări realizate de-a lungul timpului.
Ca să găseşti calea de mijloc cea mai potrivită şi care să nu-ţi afecteze sănătatea trebuie să stai cu măsură la soare, să eviţi intervalul orar 10:00 - 16:00 şi să nu uiţi niciodată să aplici crema cu factorul de protecţie cel mai ridicat, în special pe sâni, faţă, gât şi decolteu. Aplică o cremă cu factor de protecţie mare, cu 20- 30 de minute înainte de expunere şi reaplică la intervale de 2-3 ore, ne sfătuiesc specialiştii. De asemenea, reţine că în ciuda faptului că alegi să stai sub umbrelă, razele ultraviolete trec prin aceasta, iar nisipul le reflectă în proporţie de 80%.
Topless: pro şi contra pentru sănătate
Argumente pro:
1. Te bronzezi fără dungi albe şi poţi să porţi orice ţinută fără probleme;
2. Ai nevoie doar de slip, prin urmare cheltui mai puţini bani pe costumul de baie;
3. Stai relaxată la soare fără să te incomodeze sutienul. În plus există studii care susţin că femeile care poartă sutien 24 ore/zi au risc mai mare de a suferi de cancer la sân decât cele care nu poartă sutien deloc;
4. Favorizezi creşterea nivelului vitaminei D, iar acest lucru se pare că scade riscul de cancer mamar, potrivit unei cercetări apărute în publicaţia medicală
Argumente contra:
1. Poţi să faci arsuri grave, deoarece zona pieptului este foarte sensibilă;
2. Efectele expunerii prelungite la soare fără sutien sunt cumulative şi te pot afecta mai tâziu;
3. Doar 15 minute petrecute la soare sunt suficiente pentru a creşte nivelul vitaminei D, prin urmare nu e necesar să te expui mai mult. Avertismentele medicilor citate de publicaţia medicală Science Daily se referă la efectul cancerigen pe care îl au radiaţiile ultraviolete asupra pielii sensibile de pe sâni. "Chiar dacă razele ultraviolete B sunt considerate a fi sursa principală pentru producţia vitaminei D în corp, totuşi nu trebuie să priveşti expunerea prelungită la soare ca pe o metodă de a reduce riscul de cancer la sân", avertizează medicul David J. Leffell de la Centrul de Cercetare pentru Cancer din cadrul Universităţii Yale;
4. Favorizezi îmbătrânirea prematură a pielii. "O piele expusă în mod repetat la soare de-a lungul anilor va fi, în final, o piele uscată şi subţiată, cu riduri adânci şi cu modificări de culoare, inclusiv în zona sânilor. De asemenea, apar vânătăi foarte uşor, din cauza modificărilor vaselor de sânge induse de radiaţiile solare", explică medicul dermatolog Andra Cristea.
Decizia îţi aparţine! Dacă preferi să stai la soare fără sutien ai grijă la orele în care te expui la soare, foloseşte o cremă cu factor de protecţie 50 şi nu petrece foarte mult timp direct în soare. De asemenea, încearcă să stai la soare pe cât posibil dimineaţa, până la ora 10:00, după care este de preferat să acoperi zona sensibilă a sânilor pentru a evita arsurile grave.