Contrar conceptiei invechite care asociaza bronzul cu sanatatea, dermatologii ne avertizeaza ca acesta este doar o reactie de aparare a organismului impotriva radiatiilor ultraviolete. Conf. dr. George Sorin Tiplica, directorul executiv al Societatii Romana de Dermatologie ne spune cum sa ne protejam eficient.
Contrar conceptiei invechite care asociaza bronzul cu sanatatea, dermatologii ne avertizeaza ca acesta este doar o reactie de aparare a organismului impotriva radiatiilor ultraviolete. Conf. dr. George Sorin Tiplica, directorul executiv al Societatii Romana de Dermatologie ne spune cum sa ne protejam eficient.
In unele cazuri este sanatoasa o expunere cu masura la soare, insa este important sa evitam intervalul orar 10:00 - 16:00 cand razele ultraviolete sunt extrem de puternice si sa luam masurile necesare de protectie. Daca iti faci griji pentru sintetizarea vitaminei D in organism, trebuie sa stii ca doar 5 minute de expunere la soare asigura organismului necesarul de vitamina D, dupa cum sustin medicii dermatologi.
Mare atentie! Nu este recomandat sa duci copiii sub 3-4 ani pe plaja. Umbrela pe care multi parinti o folosesc ca metoda de protectie nu indeparteaza cu totul pericolul radiatiilor. De asemenea, aplicarea si reaplicarea cremelor fotoprotectoare nu constituie o garantie si un motiv pentru a tine un copil mic toata ziua pe plaja sau in apa marii. De asemenea, este de preferat ca acesta sa stea imbracat cu tricou si pantaloni scurti cat sta pe plaja.
Soarele: efecte benefice si negative
Pe langa efectele nocive pe care le poate aduce o expunere necontrolata la soare, acesta aduce cateva beneficii daca este "administrat" in doze moderate: mentine bioritmul, sinteza vitaminei D si efect antiinflamator.
Efectele negative: imbatranire cutanata, cancer cutanat si cataracta.
Expune-te la soare cu cap!
Pentru a evita actiunea nociva a razelor UVA care produc fotoimbatranirea, precum si a celor UVB care distrug celulele si dezvolta celulele canceroase este necesar sa ne expunem intelept la soare. De asemenea, conf. dr. Sorin Tiplica, medic primar dermato-venerologie ne spune ca "pielea nu uita nicio raza de soare, deci expunerea la raze ultraviolete trebuie privita cumulativ".
Specialistul demonteaza cateva mituri legate de expunerea la soare care s-au propagat pana in prezent si enumeram mai jos cateva reguli de care trebuie sa tii cont in cazul in care doresti sa-ti protejezi eficient pielea:
1. Umbrela nu te protejeaza total;
2. Norii nu opresc ultravioletele;
3. Bronzul nu este sanatate curata, ci o reactie de aparare a organismului impotriva radiatiilor ultraviolete;
4. Poti sa faci arsura solara chiar daca stai in apa;
5. Radiatiile sunt mai reduse iarna, insa trebuie sa stii ca zapada are capacitatea de a reflecta razele soarelui;
6. Razele ultraviolete sunt reflectate de apa marii, nisip, sol si zapada.
Recomandarea dermatologului: crema cu FPS peste 15
Atat folosirea articolelor de imbracaminte adecvate cu tesatura deasa, cat si aplicarea cremelor fotoprotectoare pe toata suprafata corpului sunt urmatorii pasi de care trebuie sa tii cont cand te expui la soare. Reaplica cu regularitate si in cantitate suficienta crema fotoprotectoare, specialistii sugerand ca este nevoie de cate doua degete de crema pentru fiecare zona a corpului.
Cand alegi crema fotoprotectoare trebuie sa fii atenta la indicele FPS care e bine sa fie peste 15, iar dupa folosire sa tii cont de contiditiile de pastrare precizate pe produs.
Cat esti de vulnerabil la soare?
In functie de fototip, fiecare dintre noi are o rezistenta diferita la soare. Acesta stabileste culoarea pielii si a parului, precum si vulnerabilitatea la arsurile solare si capacitatea de bronzare. Astfel, o protectie corespunzatoare conform fototipului fiecaruia dintre noi este solutia perfecta pentru ca daca bronzul este trecator, nu acelasi lucru putem sa spunem si despre efectele negative pe care le genereaza.
Fototip I
Culoarea parului: roscat
Culoarea pielii: foarte alba
Vulnerabilitate la arsuri solare: constanta
Capacitate de bronzare: inexistenta
Timp de protectie personal: 3-10 minute
Fototip II
Culoarea parului: blond
Culoarea pielii: alba
Vulnerabilitate la arsuri solare: constanta
Capacitate de bronzare: foarte putin
Timp de protectie personal: 10-20 minute
Fototip III
Culoarea parului: saten deschis
Culoarea pielii: alba
Vulnerabilitate la arsuri solare: frecventa
Capacitate de bronzare: putin
Timp de protectie personal: 20-30 minute
Fototip IV
Culoarea parului: saten
Culoarea pielii: maslinie
Vulnerabilitate la arsuri solare: rara
Capacitate de bronzare: inchis la culoare
Timp de protectie personal: 40 minute
Fototip V (mediteranean)
Culoarea parului: saten inchis
Culoarea pielii: maslinie
Vulnerabilitate la arsuri solare: exceptionala
Capacitate de bronzare: foarte inchis la culoare
Fototip VI
Culoarea parului: negru
Culoarea pielii: neagra
Vulnerabilitate la arsuri solare: inexistenta
Capacitate de bronzare: negru