Arsuri solare? Afla cum trebuie sa le tratezi
Sănătate · Dermato - venerologie / 01.07.2010

In ciuda avertismentelor emise de specialisti, un numar mare de persoane se expun la soare fara a-si lua masuri de protectie. Astfel, in loc de ravnitul bronz, apar arsurile solare care dau aspect rosu pielii, provoaca usturimi si descuamarea pielii.

In ciuda avertismentelor emise de specialisti, un numar mare de persoane se expun la soare fara a-si lua masuri de protectie. Astfel, in loc de ravnitul bronz, apar arsurile solare care dau aspect rosu pielii, provoaca usturimi si descuamarea pielii.

In cazul in care ai stat prea mult la soare si deja te confrunti cu simptomele arsurilor solare, dr. Nick Lowe si dr. Julie Nash, specialisti in dermatologie, iti raspund la cateva intrebari.

Ce pot face pentru a reduce simptomele? Imediat dupa ce ai plecat de la plaja, poti lua o aspirina sau ibuprofen. Aceste medicamente blocheza formarea substantelor care provoaca inrosirea si inflamarea pielii. De asemenea este recomandata folosirea unor creme hidratante pentru pielea afectata. In cazul in care te confrunti cu simptome precum febra sau senzatii de voma, consulta un medic.


Dus fierbinte sau rece? Unul dintre motivele pentru care iti simti pielea arzand este ca a crescut fluxul sanguin de la nivelul pielii. Un dus racoritor te va ajuta sa te simti mai bine si va contracta vasele de sange.

Ce produse pot folosi? Lotiunile pe baza de calamina te vor ajuta sa-ti "racoresti" pielea, iar cremele care contin aloe vera si vitamina E iti vor asigura hidratarea de care are atata nevoie pielea ta.

Remedii precum otetul, ajuta? Remediile naturiste ajuta la calmarea si hidratarea pielii. Otetul insa te ajuta doar in cazul in care s-au format basicute. Diluat cu apa, otetul va grabi uscarea acestora.  


Pot stopa descuamarea pielii? Nu, pentru ca aceasta piele se desprinde pentru ca este distrusa. Atentie insa cu stratul de piele de sub, pentru ca va fi foarte sensibil si trebuie protejat de soare si are nevoie de hidratare.

Cine e mai predispus la arsuri? Persoanele cu pielea deschisa la culoare, intalnita in special la persoanele blonde sau roscate, pistruiate. Acestea prezinta un risc mai mare de arsuri si asta din cauza nivelului scazut de melanina, pigment care protejeaza pielea de arsuri.

Au efecte pe termen lung?
Desi arsurile solare se vindeca intr-un timp relativ scurt, acestea afecteaza pielea pe termen lung. Specialistii sustin ca acestea pot provoca probleme de sanatate, precum cancer de piele.


Cum tratam o arsura solara usoara?


Medicul dermatolog, Andra Cristea, iti recomanda:
  • Evitarea expunerii in continuare la soare;
  • Consumul adecvat de lichide, pentru a preveni deshidratarea;
  • Aplicarea de comprese reci pe zonele afectate;
  • Daca este cazul, antiinflamatoarele nesteroidiene (aspirina, ibuprofen, paracetamol) vor ameliora simptomele (durere, febra)
  • Tratamentul arsurilor mai mari de gradul I (apar basicute, zonele cu arsuri se descuameaza intens, ulcereaza, se suprainfecteaza etc.) necesita prezentarea de urgenta la medic.


Cum prevenim arsurile solare?


Nu uita ca este mai bine sa previi decat sa tratam. Urmeaza urmatoarele sfaturi si protejeaza-ti pielea:

  • Expune-te la soare trebuie progresiv;
  • Evita sa te expui intre orele 10-16;
  • Evita medicamentele fotosensibilizante;
  • Foloseste creme cu factor de protectie corespunzator. Aplica lotiunea protectoare cu 20 – 30 de minute inainte de a va expune la soare;
  • Aplica crema din nou, din doua in doua ore, pe portiunile expuse la soare, mai ales daca intri in apa;
  • Pielea buzelor este foarte sensibila. Foloseste frecvent un balsam de buze pentru a le proteja de soare;
  • Protejeaza-ti pielea si in zilele innorate;
  • Foloseste ochelarii de soare si palariile cand mergi la plaja.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro