Fii atentă la semnalele pe care ţi le trimite pielea ca să descoperi devreme eventualele probleme serioase care pot să se dezvolte în organism. Află care sunt cele mai alarmante semne pe care trebuie să le iei în serios!
Fii atentă la semnalele pe care ţi le trimite pielea ca să descoperi devreme eventualele probleme serioase care pot să se dezvolte în organism. Află care sunt cele mai alarmante semne pe care trebuie să le iei în serios!
Un sindrom paraneoplazic este un semn sau un simptom care este consecinţa prezenţei unui proces neoplazic în organism, dar care nu este produs de prezenţa locală de celule maligne. Apare în mod tipic la persoane de vârstă medie spre avansată, la care cel mai frecvent sunt depistate cancere pulmonare, mamare, ovariene şi ale sistemului limfatic. Manifestările paraneoplazice cutanate sunt o manifestare vizibilă a unui proces cel mai adesea silenţios şi care reprezintă un semnal de alarmă serios pentru căutarea unei neoplazii interne. Să vedem câteva dintre ele:
1. Acantosis nigricans
Reprezintă pigmentarea zonelor de pliu (ceafă, axile, inghinal, ombilic), tegumentul având o nuanţa maro-brună şi aspect catifelat. Când apare la persoane peste 40 de ani se asociază frecvent cu o malignitate internă, cel mai adesea la nivelul tractului gastro-intestinal.
2. Dermatomiozită
Este o boală a ţesutului conjunctiv caracterizată de inflamaţie a pielii şi muşchilor, tradusă clinic prin erupţii cutanate şi dureri musculare. Poate fi asociată cu cancer pulmonar sau de sân.
3. Semnul Leser-Trelat
Este denumirea dată apariţiei explozive de keratoze seboreice - leziuni cu aspect asemănător aluniţelor, dar cu suprafaţa rugoasă, care apar odată cu înaintarea în vârstă. Sunt leziuni benigne, dar când apar în număr mare într-o perioadă scurtă de timp pot sugera existenţa unei neoplazii, cel mai adesea de tract gastrointestinal.
4. Sindromul Sweet
Denumit şi dermatoză acută febrilă neutrofilică, această afecţiune debutează brusc prin febră, creşterea nivelului leucocitelor şi apariţia de leziuni eritematoase dureroase la nivelul pielii. Se poate asocia cu leucemie.
5. Papilomatoză cutanată floridă
Cunoscută şi sub numele de sindromul Schwartz-Burgess, reprezintă apariţia bruscă a numeroase papiloame cutanate verucoase, extrem de similare ca aspect verucilor virale (negilor). Este un semn care atrage atenţia asupra unei posibile malignităţi interne (cel mai frecvent adenocarcinom gastric).
6. Hipertricoză lanuginoasă generalizată dobândită
Este caracterizată de apariţia şi creşterea bruscă şi rapidă a părului de tip lanugo (păr fin, nepigmentat, care acoperă corpul bebeluşilor la naştere) la nivelul întregului corp. Cauzele sunt multiple, incluzând neoplazii interne.
7. Pemfigus paraneoplazic
Este caracterizat prin apariţia de eroziuni (răni) dureroase la nivelul cavităţii orale, a buzelor şi a esofagului. Procesul poate afecta plămânii, cauzând bronşiolită obliterantă, uneori fatală. Pmfigusul paraneoplazic este consecinţa unei afecţiuni limfoproliferative (leucemie, limfom), iar în anumite cazuri poate precede diagnosticarea acesteia.