6 sfaturi ca să ameliorezi simptomele cauzate de psoriazis

Dermato - venerologie / 13.09.2016

Povara reprezentată de gestionarea zi după zi a unei afecțiuni cutanate poate fi resimțită ca fiind extrem de apăsătoare. Ce să faci ca să ameliorezi simptomele cauzate de psoriazis?

Psoriazisul poate genera stres, neliniște și uneori poate conduce chiar la anxietate. Dacă această boală nu-ți dă liniște, primul pas spre a opri avansarea ei este să-ți păstrezi calmul. Cu ajutorul celor șase sfaturi ușor de urmat vei putea ameliora considerabil această afecțiune.


1. Redu stresul și anxietatea


Mulţi oameni cred că stresul este asociat cu psoriazisul lor. Există dovezi care arată că stresul poate fi un factor care declanşează primul episod agresiv al bolii sau determină agravarea psoriazisului existent. De asemenea, cercetările arată că stresul poate amplifica percepţia durerii şi poate înrăutăţi simptomele psoriazisului.


Dacă simţi că stresul este un factor important în psoriazis este bine să consulți medicul care ar putea să te ajute în privința unor tehnici şi activităţi de gestionare a stresului. Există însă și anumite exerciții pe care le poți face fără îndrumare medicală.

De exemplu, pune o mână pe abdomen. Inspiră adânc pe nas, astfel încât abdomenul să-ți împingă mâna. Apoi expiră lent pe gură şi vei simţi cum mâna revine. Încercă să efectuezi acest exerciţiu de până la 10 ori.


Concentrează-te pe aspectele vieţii care te fac fericită. O gândire pozitivă te poate ajuta să te descurci în toate situaţiile pe care viaţa ți le va aduce în cale.


2. Păstrează-ți pielea hidratată


Un simptom frecvent asociat cu psoriazisul este îngroşarea pielii, care devine aspră, descuamată, cu cruste, deoarece celulele exterioare ale pielii se reproduc prea repede. Dacă pielea devine prea uscată şi descuamată, există riscul ca aceasta să crape şi chiar să sângereze.

Este important să te preocupi de o bună hidratare a pielii care te va ajuta să menţii efectul tratamentului și să reduci descuamarea.


De fiecare dată când faci baie sau duş, spălă-te întotdeauna cu apă călduţă, căci apa fierbinte poate agrava fenomenul de exfoliere şi descuamare. Atunci când usuci pielea, tamponeaz-o uşor pentru a o usca. Încercă să folosești produse de îngrijire care sunt delicate cu pielea. Evită produsele parfumate şi alege o soluţie delicată de spălare corporală în locul săpunului, deoarece acesta poate usca pielea.


3. Stăpânește-ți impulsurile


Dacă pruritul provocat de psoriazis te provoacă să scarpini zona afectată, este posibil să ştii deja că scărpinarea poate agrava inflamarea pielii determinând intensificarea iritaţiei provocate de leziuni şi chiar crăparea acestora.


Acest lucru poate accentua stresul legat de psoriazis care, la rândul său, poate agrava simptomele. Senzația de mâncărime este un fenomen cunoscut printre persoanele cu psoriazis şi, există mai mulţi paşi pe care îi poţi parcurge pentru a-l întrerupe.

Păstrează un jurnal şi notează momentele şi situaţiile în care impulsul de a te scărpina este mai puternic – notează dacă pruritul pielii este real sau dacă doar simţi nevoia să te scarpini din obişnuinţă. Notează factorii care declanşează pruritul – de exemplu, vorbitul la telefon, privitul la televizor – şi găsește comportamente substitutive pentru a opri pruritul. Poate desenatul, scrisul sau trimiterea unui mesaj unui prieten?
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro