4. Alege să faci sport
Activitatea fizică este una dintre cele mai simple şi mai eficiente modalităţi de gestionare a stresului. Aceasta stimulează eliberarea unor hormoni care induc o stare de bine - endorfinele. Cercetările au arătat că efectuarea de exerciţii fizice chiar şi de numai 20 de minute pe săptămână are deja un efect de creştere a stării psihice de bine, dar cu cât mai multe exerciţii fizice vei face, cu atât te vei simţi mai bine. Găsește un sport care îți place. Acesta va creşte rezistenţa fizică şi te va ajuta să te relaxezi.
5. Învață să-ți controlezi tulburările de somn
Privarea de somn poate creşte probabilitatea de instalare a stresului, anxietăţii sau depresiei și implicit, poate agrava afecțiunile cauzate de psoriasis. Dacă ai un somn agitat şi te simţi frustrată deoarece nu poți dormi, încearcă câteva tehnici de relaxare. Meditaţia şi tehnicile de vizualizare au ajutat multe persoane, astfel că merită să analizezi şi acest aspect.
De asemenea, asigură-te că dormitorul are temperatura adecvată, că patul este confortabil şi că lenjeria de pat este curată.
Este important să eviți spălarea lenjeriei de pat cu detergenţi care pot irita pielea, iar pentru a te asigura că nu dai frâu impulsurile de a te scărpina, păstrează o cremă emolientă lângă pat.
6. Găsește tratamentul potrivit pentru tine
Este posibil să dureze o perioadă până să găsești tratamentul potrivit pentru tine, însă acest fapt nu trebuie să te descurajeze. Fiecare persoană este diferită și unele tratamente au rezultate mai bune sau mai slabe în funcție de persoană. Uneori, rezultatele tratamentului apar repede, iar alteori sunt întârziate. Din nefericire, acest decalaj poate induce în eroare unele persoane care vor considera că tratamentul nu funcționează și îl vor întrerupe.
Este important să urmărești evoluţia bolii şi să ţii medicul la curent. Pentru a putea monitoriza mai bine afecțiunea pe care o ai, păstrarea unui jurnal este posibil să te ajute să faci faţă mai bine psoriazisului.
Poți păstra notiţe despre cum a fost ziua ta, cum te-ai simţit, poți urmări dieta şi episoadele agresive ale bolii – acest lucru te poate ajuta să identifici factorii care declanşează boala.