5 cauze frecvente ale dermatitei de contact
Sănătate · Dermato - venerologie / De Cristea Andra Cristina, medic dermatolog, 22.02.2011

Dermatita alergică de contact este o reacţie de hipersensibilitate care apare după contactul direct al pielii cu anumite substanţe, numite alergeni. Află de la medicul dermatolog Andra Cristea la ce substanţe trebuie să fii atentă!

Dermatita alergică de contact este o reacţie de hipersensibilitate care apare după contactul direct al pielii cu anumite substanţe, numite alergeni. Află de la medicul dermatolog Andra Cristea la ce substanţe trebuie să fii atentă!

 

O dermatită alergică se prezintă ca o zonă roşiatică, posibil acoperită de mici vezicule cu lichid, care se sparg formând cruste. Pielea afectată prezintă mâncărimi intense. Iată care sunt cele mai frecvente substanţe incriminate în producerea dermatitei alergice de contact şi în ce produse le găsim. 


 

1. Nichelul  

Acest metal se găseşte în nenumărate produse, în special bijuterii. Cerceii conţinând nichel sunt o cauză frecventă de dermatită de contact a lobului urechii la persoanele alergice. Chiar şi acele folosite pentru piercing pot declanşa o astfel de reacţie. De asemenea, găsim nichel în accesoriile de îmbrăcăminte sub formă de nasturi, capse, curele sau fermoare, reprezentând tot atâtea produse care pot provoca dermatite. Perspiraţia crescută amplifică riscul dezvoltării reacţiei alergice.


 

2. Latexul

Latexul sau produsele pe bază de cauciuc sunt o cauză frecventă de dermatită alergică de contact. Se găsesc în mănuşile chirurgicale, în anumite obiecte de îmbrăcăminte (sutiene sau dresuri cu margine adezivă) sau în adezivii folosiţi pentru încălţăminte.
 

3. Parafenilendiamina 

Acesta este un ingredient care se găseşte în vopselele de păr permanente. Un sfert din persoanele alergice la parafenilendiamină vor dezvolta alergie şi la ingredientele conţinute în vopselele de păr semipermanente. Aceste persoane pot folosi produse de colorare temporară a părului, însă şi dintre acestea un mic procent vor prezenta o reacţie cutanată sub formă de dermatită. O soluţie recomandabilă ar fi înlocuirea vopselei cu alternativă vegetală, henna.


 

4. Cromul  

Cromul este responsabil de dermatita alergică de contact cauzată de contactul pielii cu ciment, piele, anumite tipuri de chibrituri şi vopsele folosite pentru colorarea articolelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte.
 

5. Iedera otrăvitoare  

Această plantă este responsabilă de o dermatită sub formă de leziuni liniare presărate cu vezicule, sugerând locul unde planta a luat contact cu pielea. Persoanele cu acest tip de alergie pot fi alergice şi la anumite tipuri de uleiuri vegetale, cum ar fi cel obţinut din fructele de mango sau alunele caju. 

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro