Dependența de jocuri video este recunoscută în mod oficial de Organizația Mondială a Sănătății
Sănătate / 19.07.2018

Dependența de jocuri video pare a fi o afecțiune inventată de părinții iritați și de partenerele celor care se joacă mereu.

Însă după diferite analize, termenul acestei afecțiuni este oficial, deoarece Organizația Mondială a Sănătății a decis să includă afecțiunea în ultima ediție a Clasificării Interne a Bolilor. Iată ce ar trebui să știi despre dependența de jocuri video!

Ce presupune dependența de jocuri video și cum a ajuns să fie recunoscută drept o afecțiune medicală?


Dependența de jocuri video poate fi recunoscută cu ajutorul următoarelor semne distinctive:

- control deficitar asupra jocurilor (în ceea ce privește debutul, frecvența, intensitatea, durata, terminarea, contextul);


- o creștere a priorității în ceea ce privește jocurile în măsura în care jocurile ajung să aibă prioritate în fața altor interese și activități zilnice;

- menținerea sau creșterea interesului pentru jocuri în ciuda apariției unor consecințe negative.

Această afecțiune a fost criticată de nenumărate grupuri, inclusiv de profesioniștii din domeniul sănătății care au descris-o ca fiind foarte subiectivă și generală. Și, bineînțeles, impactul potențial diferă foarte mult de la persoană la persoană și de la joc la joc.


Efectele specificate mai sus au o bază comună cu alte activități similare care provoacă dependență, definite de Organizația Mondială a Sănătății, inclusiv cu tulburările cauzate de jocurile de noroc.

Tulburările cauzate de comportamentele dependente sunt recunoscute ca afecțiuni semnificative din punct de vedere clinic, fiind asociate cu stresul sau interferența cu funcțiile personale care se dezvoltă ca urmare a unor comportamente repetitive recompensatoare, altele decât utilizarea de substanțe producătoare de dependență conform Organizației Mondiale a Sănătății. Tulburările datorate comportamentelor de dependență includ afecțiuni corelate cu jocurile de noroc și jocurile video, care pot implica un comportament online, dar și un comportament offline.


În ciuda a ceea ce poate părea a fi o definire a simptomelor universale, organizația a constatat că prevalența dependenței de jocuri video este, de fapt, foarte scăzută. Doctorul Vladimir Poznyak, membru al Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat pentru CNN că milioane de jucători din întreaga lume, chiar și când vine vorba despre jucat la intensitate ridicată, nu s-ar califica niciodată drept oameni care suferă de dependența de jocuri. Cu alte cuvinte, multe dintre persoanele care se joacă jocuri video la o intensitate ridicată nu intră în această categorie a dependenței.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro