Cum îți pot afecta sănătatea fecalele animalelor
Sănătate / 12.07.2017

Oricine are un câine, o pisică sau un papagal, consideră acel animal un membru al familiei. Și mulți dintre noi suntem conștienți de beneficiile pe care ni le poate aduce prezența unui animal de companie, însă știi cum îți pot afecta sănătatea fecalele animalelor?

Iată la ce concluzie au ajuns specialiștii în sănătate!

Ce corelație există între fecalele animalelor și starea ta generală de sănătate?


Animalele de companie oferă o serie de beneficii sănătății umane. Conform unui studiu publicat în 2014, în Medical News Today, animalele sunt asociate cu un nivel crescut al abilităților sociale în cazul copiilor care suferă de autism. Iar în mai 2013, un studiu publicat în revista Circulation a dezvăluit că animalele de companie pot scădea riscul apariției bolilor de inimă în cazul stăpânilor. Deși animalele de companie ne pot îmbunătăți starea generală de sănătate, acestea pot, de asemenea, să răspândească infecții și să ducă la apariția anumitor boli. Vezi mai jos care sunt acestea!

Ce boli pot provoca fecalele animalelor?


1. Campilobacterioză

Aceasta este bacteria care cauzează cel mai des diaree. Pe lângă diaree, infecția cu această bacterie poate provoca dureri abdominale, crampe și febră în 2-5 zile de la expunerea la ea. Deși în cele mai multe cazuri este cauzată de expunerea la alimente contaminate, poate fi contractată și prin expunerea la fecalele unor animale infectate, inclusiv câini și pisici. Aproximativ 49% din câinii fără stăpân și 45% din pisici transportă această bacterie.

2. Viermi intestinali

Dipylidium caninum este cel mai frecvent vierme întâlnit în cazul câinilor și pisicilor. Acesta este cauzat de ingerarea puricilor care poartă larvele de viermi și poate avea loc atunci când animalul se spală. Tipul acesta de vierme poate fi transmis la oameni, deși riscul de infecție este foarte scăzut. Apare cel mai frecvent la copiii mici care înghit accidental purici infectați. Alți paraziți de tip vierme pot apărea în fecalele animalelor, iar oamenii îi pot contracta prin contactul cu fecalele infectate sau cu solul și nisipul care trebuie curățat de fecale.

3. Toxoplasmoză

Toxoplasmoza este o boală provocată de un parazit cu o singură celulă. Aceasta este cel mai frecvent contractată de oameni prin ingestia cărnii contaminate sau gătite prost. Oamenii pot lua acest virus prin contactul cu fecalele de pisică sau orice zonă sau obiect contaminat cu fecale de pisică, dar infecția apare doar dacă parazitul este ingerat accidental. În cele mai multe cazuri, sistemul imunitar uman poate lupta împotriva acestei bacterii. Infecția aceasta prezintă și simptome precum inflamarea glandelor și durerile musculare. În cazuri foarte severe, pot apărea leziuni ale creierului și ale altor organe.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro