Ce cauzează pierderile de memorie în cazul tinerilor?
Sănătate / 03.03.2018

Pierderile de memorie reprezintă o preocupare pentru sănătatea oamenilor în vârstă. Cercetările sugerează faptul că 12,5% dintre adulții cu vârstele peste 45 de ani simt că își pierd memoria.

Micile pierderi de memorie sunt inevitabile pe măsură ce îmbătrânim, dar ce se întâmplă când acestea apar la tineri?

De ce apar pierderile de memorie la tineri?


Pierderile de memorie pot apărea ca parte a procesului de îmbătrânire, peste 65 de ani, ca urmare a unei anumite contracții care are loc în creier conform specialiștilor. Dar pierderile de memorie pentru persoanele cu vârsta de 30 de ani sunt îngrijorătoare. Există o cauză fundamentală și nu putem să atribuim această problemă unui proces biologic normal. Doctorii nu știu cu siguranță ce provoacă pierderile de memorie în cazul tinerilor. Este sugerată excluderea bolilor autoimune cum ar fi boala lui Hashimoto sau sindromul Susac, două afecțiuni care se caracterizează prin inflamații la nivelul creierului, care ar putea afecta memoria. Afecțiunile inflamatorii pot cauza probleme cu memoria, convulsii și probleme cu vederea sau auzul. Este important să fie eliminate aceste boli, deoarece sunt tratabile.

Tinerii pot avea, de asemenea, pierderi de memorie din cauza unui accident, fie că este vorba despre o contuzie minoră sau o traumă cerebrală mai gravă. Oamenii care suferă de leziuni la nivelul capului pot avea amnezie, dar este mai probabil ca aceștia să uite evenimentele apropiate de momentul producerii accidentului. Un istoric de contuzii ar putea crește riscul unei persoane de encefalopatie traumatică cronică, o tulburare degenerativă rară și gravă a creierului. Aceasta poate provoca probleme cu memoria și este, de obicei, însoțită de schimbări de personalitate și comportament.

Mini-accidentele vasculare cerebrale sau accidentele ischemice tranzitorii blochează temporar fluxul de sânge către creier. Deși nu provoacă leziuni pe termen lung în cele mai multe cazuri, pot reprezenta un semn că persoana în cauză poate face un accident vascular cerebral, motiv pentru care mini-accidentele sunt cunoscute ca accidente de avertisment. Atunci când fluxul de sânge către creier este blocat, se poate ajunge la un tip de demență numită demență vasculară, iar pierderea memoriei poate apărea. Unele persoane pot trece prin mai multe astfel de mini-accidente vasculare, care să le facă să își piardă memoria.

Este posibil ca unele condiții de sănătate mentală, inclusiv depresia și tulburarea de stres post-traumatic, să poată declanșa probleme cognitive. Utilizarea anumitor medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală, inclusiv medicamentele pentru anxietate, depresie și somn pot provoca pierderi de memorie.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro