Ce beneficii are rădăcina de maca și de ce să o consumi?
Sănătate / 31.07.2018

Maca este o plantă originară din America de Sud, care face parte din familia cruciferelor, ceea ce înseamnă că este înrudită cu varza, broccoli sau kale.

Este un ingredient des întâlnit în bucătăria peruviană, dar în Occident planta este folosită în special sub formă de pudră, obținută prin măcinarea rădăcinii.

În afara utilizării sale în gastronomie, rădăcina de maca are și câteva beneficii majore pentru sănătate. 

Iată ce beneficii are maca pentru sănătate:


Crește libidoul

Studiile au arătat că rădăcina de maca poate crește libidoul. În cadrul unei cercetări efectuate în 2002 s-a descoperit că bărbații care au consumat zilnic între 1,5 și 3 grame de maca au avut un libido crescut comparativ cu cei care au primit un tratament placebo. Maca are același efect și în cazul femeilor. Un studiu din 2015 a arătat că rădăcina de maca poate reduce disfuncțiile sexuale în cazul femeilor aflate la menopauză, care urmează un tratament cu antidepresive.

Reduce disfuncția erectilă

Rădăcina de maca are beneficii și în ceea ce privește disfuncția erectilă. Un studiu realizat în 2009 a analizat efectul consumului a 2,4 grame de maca zilnic, timp de 12 săptămâni, iar participanții au semnalat o îmbunătățire a vieții sexuale. Persoanele care au participat la studiu erau bărbați cu disfuncții erectile minore. Cei care au consumat maca zilnic au avut rezultate mai bune decât cei care au primit tratament placebo.

Crește energia și performanța fizică

Unii sportivi folosesc pudra de maca pentru a crește performanța și nivelul energiei. Iar unele cercetări suțin acest efect al rădăcinii de maca. Un studiu realizat în 2009 a evidențiat că folosirea pudrei de maca timp de 14 zile a îmbunătățit performanțele cicliștilor într-o cursă de 40 de kilometri. 

Stimulează fertilitatea

Un alt beneficiu al pudrei de maca este creșterea fertilității, în special în cazul bărbaților. O cercetare realizată în 2016 a arătat că maca îmbunătățește calitatea lichidului seminal atât în cazul bărbaților fertili, cât și a celor infertili.

Îmbunătățește starea de spirit

Maca conține flavonoide, substanțe care au un efect de îmbunătățire a stării de spirit și de a reduce anxietatea. Un studiu realizat asupra femeilor aflate la menopauză a evidențiat că pudra de maca reduce stările de anxietate și depresie. 

Reduce tensiunea arterială

Pudra de maca are și un efect de reducere a tensiunii arteriale crescute. În cadrul unui studiu realizat în anul 2015 în China, s-a descoperit că 3,3 grame de pudră de maca consumate zilnic, timp de 12 săptămâni, scade tensiunea arterială în cazul femeilor aflate la menopauză.

Protejează împotriva razelor UV

Un studiu mai vechi a arătat că maca poate ajuta la protecția pielii împotriva razelor ultraviolete. O altă cercetare a evidențiat că extractul din frunze de maca poate îmbunătăți rezistența celulelor pielii față de arsurile solare.

Combate radicalii liberi

Rădăcina de maca potențează efectul antioxidanților naturali din organism, așa cum sunt glutationul și superoxid-dismutaza. Antioxidanții ajută la combaterea radicalilor liberi, care pot afecta celulele organismului. În acest fel, antioxidanții protejează corpul de unele afecțiuni, printre care bolile cardiace sau cancerul.

Reduce simptomele menopauzei

Unele componente din rădăcina de maca ajută la echilibrarea estrogenului. În timpul premenopauzei, perioada de dinaintea instalării menopauzei, nivelul estrogenului fluctuează și provoacă diverse simptome, precum bufeuri, stări emoționale negative, oboseală etc. Un studiu a arătat că femeile aflate la menopauză care au luat zilnic două tablete care conțineau rădăcină de maca au simțit o scădere a simptomelor precum bufeuri sau transpirație nocturnă.

Îmbunătățește memoria

Maca poate ajuta la îmbunătățirea memoriei și capacității cognitive. Un studiu din anul 2011 a arătat că maca are un efect benefic asupra memoriei în cazul cobailor. O altă cercetare din 2014 a descoperit că pudra de maca îmbunătățește memoria și capacitatea de învățare, fiind astfel utilă în terapia unor boli care afectează mamoria, așa cum este Alzheimer. 

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro