Potrivit statisticilor aparute in cel mai prestigios jurnal de cardiologie american, Circulation, Romania e in plina epidemie de boala cardiovasculara.
Potrivit statisticilor aparute in cel mai prestigios jurnal de cardiologie american, Circulation, Romania e in plina epidemie de boala cardiovasculara, ocupand locurile fruntase la acest capitol, a specificat prof. univ. dr. Gheorghe Andrei Dan, seful Sectiei de Cardiologie de la Clinica Medicala "Colentina" din Bucuresti in cadrul unei conferinte care anunta lansarea celei mai eficiente statine care reduce colesterolul total, prevenind si tratand bolile de inima.
Nivelul crescut al colesterolului reprezinta un factor major si independent de risc cardiovascular, de aceea managementul dislipidemiei este una din masurile obligatorii recomandate de ghidurile de specialitate pentru reducerea riscului de a dezvolta afectiuni cardiovasculare. S-a observat ca
Rosuvastatina, cea mai eficienta statina
S-a lansat si la noi primul generic de rosuvastatina, considerata cea mai eficienta statina si care asigura atingerea valorilor normale ale colesterolului dupa 6 saptamani de tratament. Tratamentul cu rosuvastatina se adreseaza persoanelor cu hipercolesterolemie, inclusiv celor diagnosticate cu ateroscleroza in faza precoce sau avansata. Considerata drept cea mai puternica statina, rosuvastatina are o eficacitate terapeutica dovedita in timp, printr-un program larg de studii.
In Romania, peste o treime din populatie este afectata de hipercolesterolemie si aceasta cifra este in continua crestere. Pacientii cu dislipidemie nu prezinta simptome, in timp, insa, valorile crescute ale colesterolului duc la afectarea vaselor de sange prin constituirea placilor de aterom (ateroscleroza), ceea ce creste riscul de evenimente vasculare (infarct de miocard, accident vascular cerebral). De multe ori, pacientii cu dislipidemie nu sunt diagnosticati si nu ajung sa fie tratati la timp si corespunzator. De aceea este foarte importanta verificarea valorilor colesterolului, care se poate face printr-o analiza a sangelui. Daca valorile colesterolului sunt crescute, medicul poate recomanda modificarea stilului de viata si, atunci cand este necesar, tratament medicamentos.
Tratament: 3 categorii importante de medicamente
Potrivit prof. univ. dr. G.A Dan, exista trei clase importante de medicamente care previn evolutia catre o imbatranire prematura, impiedicand aparitia evenimentelor cardiovasculare:
- antiagregantele plachetare;
- inhibitorii SRA;
- statinele.
Cat de eficiente sunt statinele?
Specialistul in cardiologie subliniaza faptul ca statinele au un profil de siguranta foarte bun si nu afecteaza functia hepatica. Mai mult, statinele au primit aprobarea pentru a fi prescrise si copiilor cu valori crescute ale colesterolului
Un studiu realizat in urma cu 2 ani pe un esantion de 17.000 de persoane demonstreaza ca rosuvastatina (considerata a fi cea mai eficienta statina) reduce nivelul colesterolului rau, indicatorii de inflamatie si glicemia. Rezultatele studiului au scos la iveala o reducere cu 44% a evenimentelor cardiovasculare a pacientilor tratati cu rosuvastatina, in comparatie cu cei care au primit tratament placebo. Potrivit prof. univ. dr. Gh. A. Dan, ultima generatie de statine, caracterizata prin efect intens si siguranta, si-a demonstrat superioritatea in mai multe studii care au inclus un numar impresionant de mare de pacienti la risc.
Avem o predispozitie genetica pentru bolile de inima
Potrivit specialistului in cardiologie, exista dovezi care sustin faptul ca avem o oarecare inclinatie pentru a face ateroscleroza, boala a peretelui arterelor mari si mijlocii, caracterizata prin depunerea de placi de aterom (depozite de colesterol). "Unii dintre noi avem o variabilitate genetica ce ne predispune mai mult la complicatii generate de colesterolul ridicat. Cu cat acumulam mai multi factori genetici, cu atat riscul de mortalitate prin boala cardiovasculara este mai mare", sustine prof. univ. dr. Gheorghe Andrei Dan.
Trebuie sa retinem ca pe langa factorii genetici exista si alti factori de risc care ne scurteaza viata: hipertensiunea arteriala, fumatul, alcoolul si colesterolul ridicat. Pe cei genetici nu-i putem modifica, insa decizia este in mainile noastre daca mai adaugam si altii pe lista, care sa ne afecteze inima.