"O cifră pe buletinul de analize nu înseamnă boală, dar poate fi un semn de alarmă ce nu trebuie ignorat", aflăm de la Dr. Gabriela Cozmanciuc, medic primar chirurg cardiovascular.
Cu toate că se vorbeşte din ce în ce mai des despre bolile cardiace şi despre gravitatea acestora, românii nu sunt conştienţi şi nu fac foarte multe lucruri pentru a le preveni, avertizează Dr. Gabriela Cozmanciuc, medic primar chirurg cardiovascular de la Clinica Inimed. Specialistul ne-a răspuns la câteva întrebări şi ne oferă lămuriri despre incidenţa bolilor de inimă la noi şi despre rolul pe care-l joacă colesterolul în apariţia acestor afecţiuni.1. Ce simptome pot să anunţe eventuale probleme la inimă?
Dr. Gabriela Cozmanciuc: Bolile cardiace nu se declanşează instant, ci sunt un cumul de factori şi dau semne pe care nu trebuie să le ignorăm - dureri precardiace, sufocare, oboseală, care au caracter progresiv sau s-au accentuat în ultima peroiadă. Şi fiindcă apar progresiv, aceste simptome trebuie comparate în timp, de aceea în timpul controlului medical doctorul trebuie să întrebe pacientul cum se simte în prezent comparativ cu trecutul şi dacă intensitatea / frecvenţa simptomelor a crescut în timp. Dar, foarte important este, ca atunci când simţi că ceva nu este în regulă, să consulţi un medic cardiolog care poate decide care sunt următorii paşi de urmat.
2. Ce rol joacă colesterolul în apariţia bolilor cardiace?
Dr. Gabriela Cozmanciuc: Aşa cum poate mulţi dintre noi ştim, colesterolul este depozitul de grăsime care îngustează vasele. Dacă vasele sunt îngroşate, spaţiul prin care trebuie să circule sângele este mai mic şi această dereglare duce la afecţiuni ale întregului sistem cardio-vascular. Însă valoarea colesterolui devine foarte importantă în raport cu HDL (colesterolul bun), o altă grăsime benefică, care ne protejează. De aici şi expresia "colesterol bun/rău". Raportul dintre ele ar trebui să fie 3,5 -4.
3. Ce paşi trebuie să respecte o persoană care a descoperit că are colesterolul foarte mare?
Dr. Gabriela Cozmanciuc: Colesterolul mărit se descoperă în urma unor investigaţii/analize medicale. De aceea, este foarte important ca o dată pe an să ne facem astfel de analize. Apoi, după ce descoperim că avem colesterolul foarte mare, trebuie continuat cu o consultaţie la medicul cardiolog şi de acolo el va indica următorii paşi. O cifră nu înseamnă boală, dar poate fi un semn de alarmă ce nu trebuie ignorat.
4. Ce importanţă are dieta vegetariană sau vegană în scăderea colesterolului?
Dr. Gabriela Cozmanciuc: Dietele de acest tip sunt, în termeni medicali, factori protectori. Orice boală apare dacă se schimbă raportul dintre factorii protectori şi factorii de risc. De aceea, o alimentaţie echilibrată, care să aducă organismului toate elementele nutritive de care are nevoie, este indicată tot timpul, nu numai când există riscul afecţiunilor cardiace.
5. Care sunt alimentele pe care trebuie să le eviţi dacă ai colesterolul mare?
Dr. Gabriela Cozmanciuc: Ceea ce trebuie să înţelegem este că nu numai alimentele modifică nivelul colesterolului, ci şi alţi factori cum ar fi stresul, sedentarismul, supraponderabilitatea. Dar evitarea alimentelor tip fast-food, foarte procesate, care conţin conservanţi şi adaousuri chimice, nu poate duce decât la diminuarea colesterolului. Iar dacă este completat şi cu sport, diminuare a stresului şi o greutate corporală adecvată, colesterolul nu va mai fi o problemă.
6. Ce alimente sunt recunoscute pentru efectul lor benefic în scăderea colesterolului rău?
Dr. Gabriela Cozmanciuc: În reducerea colesterolului rău şi menţinerea echilibrului între cele două tipuri de colesterol este importantă o alimentaţie echilibrată. Însă sunt şi unele alimente recunoscute pentru efectele pozitive în scăderea colesterolului - legumele, fructele, dar şi vinul roşu consumat cu măsură.
7. Care consideraţi că este cel mai important lucru pe care-l putem face pentru a avea grijă de sănătatea inimii?
Dr. Gabriela Cozmanciuc: Haideţi să simplificăm puţin lucrurile! Inima este un muşchi, iar ca să-l menţinem în formă, trebuie să-l antrenăm. De aceea, este foarte important să facem mişcare în mod regulat, cum ar fi alergări uşoare, o jumătate de oră de gimnastică dimineaţa, yoga, dans, plimbări în parc, orice ne place şi ne pune în mişcare. Pe lângă faptul că ne ajută să ne relaxăm, această mişcare va duce şi la o disciplină de viaţă, ne va ordona obiceiurile şi stilul de viaţă, iar organismal ne va mulţumi.
8. Care este situaţia bolilor cardiace în România?
Dr. Gabriela Cozmanciuc: Aceste afecţiuni reprezintă 60% din cauzele mortalităţii, iar dacă ar fi să comparăm cu cancerul (de diferite forme), care reprezintă doar 18% din cauzele mortalităţii în România, ne-am da seama de gravitatea situaţiei. Iar ca statistici pot să va spun doar că suntem pe locul 3 în Europa după Bulgaria şi Ucraina, într-un top al ţărilor cu cea mai mare rată a mortalităţii cauzată de boli cardiovasculare. Prevenţia, făcută prin câteva obiceiuri sănătoase, poate schimba semnificativ calitatea vieţii şi starea de sănătate a pacientului.
Foto: Dr. Gabriela Cozmanciuc, medic primar chirurg cardiovascular de la Clinica Inimed