Ai colesterolul marit si medicul te-a sfatuit sa urmezi un regim alimentar? Poti sa te bucuri si sa gusti din alimentele care-ti plac, insa doar sa ai putina grija la modul lor de preparare si la portiile consumate!
Ai colesterolul marit si medicul te-a sfatuit sa urmezi un regim alimentar. Poti sa te bucuri si sa gusti din alimentele care-ti plac, insa doar sa ai putina grija la modul lor de preparare si la portiile consumate!
Bineinteles sunt si cateva restrictii de care trebuie sa tii cont, insa nu inseamna ca de sarbatori nu te poti bucura de bunatatile gatite pentru intreaga familie. Asadar, tot secretul consta in prepararea retetelor de sarbatori, in alegerea alimentelor potrivite la o masa organizata sub forma de bufet suedez sau la un restaurant, precum si in limitarea portiilor. Iti poti face poftele fara sa-ti pui in pericol sanatatea.
Avertismentele specialistilor se refera la grasimile saturate pe care trebuie sa le limitezi pe cat posibil. In schimb, un regim alimentar care are la baza grasimi sanatoase precum uleiurile vegetale si carnea de peste va da intotdeauna roade. Iar daca inlocuiesti untul, smantana, sosurile cu un continut ridicat de grasimi cu alternative precum uleiul de masline sau mirodeniile vei avea numai de castigat.
Ce inseamna o portie de mancare?
Ca sa te asiguri ca ai facut alegerile cele mai potrivite, ghideaza-te dupa aceste sfaturi simple. Ai grija ca in farfuria ta sa fie:
- 50% legume;
- 25% carne slaba (nu uita sa indepartezi pielea in cazul in care alegi carnea de pui, curcan, rata);
- 25% carbohidrati (paine integrala, orez brun, fasole, linte, cartofi);
- un desert care sa aiba la baza un fruct.
Trebuie doar sa acorzi putina atentie alegerilor pe care le faci si sa mananci cu pofta ceea ce-ti place. Daca ne gandim la mancarurile noastre traditionale de sarbatori vei intampina o problema in cazul in care ele nu sunt preparate dietetic. De aceea, daca esti pusa in situatia de a opta din mai multe feluri cu un continut ridicat in grasime fara sa ai alte alternative incearca sa te limitezi la o portie mica.
Care este valoarea optima a colesterolului?
La adulti, valorile considerate in limita normala se situeaza astfel:
Colesterol total: mai mic de 200 mg/dl
LDL (colesterolul rau): mai mic de 100 mg/dl
HDL (colesterolul bun): mai mare de 60 mg/dl
TG (trigliceridele): mai mici de 150 mg/dl
In functie de afectiunile corelate, medicul va stabili ce grad de risc prezinta valoarea obtinuta pentru a stabili un tratament medicamentos corespunzator insotit de un regim alimentar.
Sfatul specialistului
Conferentiar dr. Ioan Coman, Societatea Romana de Cardiologie
"Grasimile saturate de origine animala, asa numitele grasimi rele, se gasesc in carnea rosie, in produsele lactate grase precum unt, smantana, branza, in produse de patiserie, biscuiti. Consumate in exces acestea cresc nivelul colesterolului ceea ce duce la aparitia bolilor de inima. Doar 10% din totalul de grasimi pe care le consumam ar trebui sa fie grasimi saturate.
Grasimile bune, de origine vegetala, mono si polisaturate ajuta la mentinerea sanatatii inimii. Surse bune de grasimi nesaturate sunt peste slab, uleiurile vegetale, alunele, fisticul, semintele. Aceste alimente sunt bogate in Omega 3 si Omega 6, acizi grasi esentiali care au rol insemnat in pastrarea sanatatii inimii".
Ce recomanda Societatea Romana de Cardiologie ...
O alimentatie sanatoasa nu inseamna mancare fara gust sau regim strict. Este esential sa invatam sa mancam gustos si sa ne mentinem si greutatea si colesterolul in limite normale in acelasi timp, fie ca suntem acasa sau la restaurant. Astfel, Societatea Romana de Cardiologie face urmatoarele recomandari:
1. Cat mai multe si mai variate fructe, legume (mai ales proaspete, negatite), cereale integrale, produse pe care este scris un procent mic de grasimi;
2. Cel putin de 2 ori/saptamana peste (cu cat mai gras cu atat mai bine). Somonul este unul dintre cei mai bogati in acizi grasi omega-3 polinesaturati;
3. Lactate cu continut scazut de grasime (1%);
4. Mai putina carne, mai degraba de pui fara pielita, nu prajeli. Nu gati cu uleiuri saturate;
5. Redu consumul de bauturi racoritoare dulci si de sare (adauga condimente pentru gust), alcool cu moderatie, preferabil un pahar de vin rosu;
6. Cantitatea cea mai mare de grasimi sa fie de tip mono si polinesaturate. Evita produsele hidrogenate;
7. Maxim 2 oua/saptamana;
8. Evita cartofii prajiti, prajiturile, cremele, gogosile, covrigeii si biscuitii;
9. Maxim 1-2 cafele /zi;
9. Cat mai rar la restaurantele de tip „fast-food“.