Chef Paul Siserman recomandă: Supa cremă de dovleac cu crutoane și seminţe de dovleac
Reţete · Povestea gustului / 19.01.2017

Dovleacul nu a avut dintotdeauna aspectul și gustul de azi și nici întrebuințările actuale. Arheologii au descoperit că cele mai vechi semințe de dovleac - destinate culturii umane - își au originea în Mexic, iar istoricii îl datează de peste 7.500 de ani, undeva de prin America Centrală.

Nativii pre-columbieni îl cultivau pentru “carnea” lui, fiind printre primii care l-au folosit ca și aliment. Dovleacul era unul dintre puținele alimente care puteau “trece iarna”, fiind băștinașilor un real ajutor nutritiv. Astfel că, exploratorii europeni l-au descoperit alături de metode de preparare precum: coacere, prăjire, rumenire, fierbere și uscare. Mai mult, doctorii triburilor foloseau semințele de dovleac pe post de tratamente. Legenda spune că celebrul Columb a fost cel care a adus semințele în Europa.


Un aspect interesant pe care ni-l revelă istoria este că pelegrinii veniți în America, pentru a creștina populația, au făcut bere din dovleac. Ei fermentau o combinație de curmale japoneze, hamei, zahăr din arțar și dovleac, rezultatul fiind cea mai timpurie bere colonială.

Dovleacul este un ingredient folosit pentru piureuri, supe, pâine, cipsuri, unt, dulciuri, smoothies, lichior.

Indiferent sub ce formă este preparat, dovleacul are reale beneficii asupra sănătății organismului.


•    Potasiul conținut are efecte pozitive asupra tensiunii arteriale;
•    Antioxidanții și vitaminele ajută sănătatea ochilor;
•    Piureul de dovelac poate fi folosit ca înlocuitor al untului sau uleiului în rețete pe bază de copt;
•    Dovleacul este una dintre cele mai cunoscute surse de beta-caroten, ceea ce reduce riscul de cancer, astm, boli cardiovasculare și ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire a organismului.

Vă propun să aflăm cum se găteste supa cremă de dovleac.


Ingrediente:

500-800 g dovleac copt (plăcintar)
1 ceapă mare
2 morcovi mari
1 cartof alb mare
350 ml supă de pui sau legume
3 căței de usturoi
miez de semințe de dovleac crud
200 ml smântână de gătit
Crutoane de pâine
ulei de dovleac
sare
piper

Mod de preparare:

Sunt două moduri de preparare pe care eu le folosesc:
1. Se călesc legumele într-o oală în puțin ulei de măsline, apoi se adaugă supa fierbinte și se lasă la fiert (folosiți 600 – 700 ml. de supă, întrucât în procesul de fierbere parte din ea se va evapora). Se scot legumele și se pun într-un blender, se amestecă până la obținerea unui piure fin, adăugând smântâna și câtă cantitate de supă este necesară pentru obținerea unei supe cremă fină. Semințele de dovleac se trag la tigaie cu puțină sare. La montaj folosiți crutoanele, germenii și uleiul de dovleac.


2. Se pune la copt dovleacul, în cuptor la 200 de grade Celsius. Ceapa se trage la tigaie și într-o oală se pun la fiert cartoful și morcovul bucăți în puțină apă, cât să le acopere, urmărind să nu rămână fără lichid și să se prindă de fundul oalei. După o oră se scoate dovleacul și se ia miezul cu ajutorul unei linguri. Apoi se face piure împreună cu restul legumelor ajutați fiind de un blender. Se toarnă smântâna peste piure, apoi supa fierbinte până la obținerea unei creme fine lichide. Cu restul ingredientelor procedați ca în primul mod de preparare.
Potriviți de gust cu sare și piper.

Pentru cei cărora le place gustul, se pot adăuga când dați gust praf de coriandru, usturoi sau chiar ghimbir.

Până data viitoare, fiți inspirați în bucătărie și în viață!

Chef Paul Siserman
(InkChef)
www.paulsiserman.ro
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro