Un psiholog explică de ce anume ai nevoie într-o relație. Nu e vorba despre iubire
Psihologie · Situatii si sfaturi / 06.03.2018

Conform psihologilor, dragostea nu este cel mai important lucru dintr-o relație. Dragostea este minunată, dar nu este suficientă. Există nenumărați oameni divorțați care încă se iubesc foarte mult, dar nu s-au înțeles niciodată unul pe celălalt. Deci de ce ai nevoie într-o relație?

De ce ai nevoie într-o relație conform specialiștilor?


Cu alte cuvinte, nivelul de înțelegere dintre două persoane este mai important decât iubirea pentru viabilitatea unei relații. Poți înțelege mai bine acest concept folosind un scenariu cu părinți și copii. Unii părinți nu își înțeleg cu adevărat copiii. Din păcate, mulți părinți nu sunt înțeleși niciodată de copiii lor. Tindem să nu ne placă trăsăturile acelea pe care nu le înțelegem la alți oameni. Însă dragostea fără înțelegere nu este o dragoste sănătoasă. În scenariul de mai sus, copilului nu îi plac părțile părinților care nu îl înțeleg și viceversa. În acest caz, cât de mult contează dacă părinții sunt iubiți de către copii? O amprentă biologică profundă poate fi responsabilă pentru această iubire, nu reverența emoțională. Aceasta este o dinamică emoțională extrem de neobișnuită între părinți și copii.

În timp ce variabilele se schimbă, o mare parte din aceste lucruri se aplică și în relațiile intime. Cuplurile bine ajustate lucrează și învață să înțeleagă nevoile evolutive ale fiecăruia, pe măsură ce trece timpul. Alternativ, cuplurile care se despart au suferit o defalcare a înțelegerii, cunoscută și sub numele de empatie. Empatia, în mod clar, este o varietate mai puternică a înțelegerii. Și este crucială în relațiile romantice. Nenumărate persoane se gândesc la căsătorii și relații eșuate și cred că s-au îndepărtat de parteneri. În schimb, probabil că acestea s-au bazat pe dragostea lor, nu pe înțelegere, pentru a trece peste provocările dificile. Prezența iubirii, dar lipsa înțelegerii reciproce, poate duce la despărțire. Este ca și cum i-ai spune cuiva că îl iubești, dar nu mai ești îndrăgostit de el.

În plus, orgoliul obstrucționează comunicarea, împiedică înțelegerea și încheie relațiile. Fără dubii, orgoliul nu are ce căuta într-o relație. Relațiile sunt, la urma urmei, parteneriate. Intimitatea cere vulnerabilitate și încredere în acel parteneriat. Orgoliul stă în calea înțelegerii persoanelor pe care le iubim și de care ne pasă. Adesea, este nevoia noastră de a avea dreptate care îi face pe ceilalți să creadă că nu sunt potriviți pentru noi. Egoismul este un alt comportament pe care îl cunoaștem cu toții, deși este prost și copilăros. Empatia este cea care leagă toate relațiile. Nu toate relațiile sunt menite succesului. Cu toate acestea, relațiile care sunt menite să funcționeze se bazează pe înțelegere și iubire.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro