- Priveste intreaga perspectiva. Incerca sa puni situatia stresanta in context. Cat de importanta poate fi pe termen lung? Va mai conta intr-o luna de acum incolo? Poate intr-un an? Merita oare sa te enervezi? Daca raspunsul este nu, poti sa iti concentrezi energia asupra altor lucruri.

- Schimba standardele. Perfectionismul e laudabil pana la un punct. Dar poate fi si o sursa majora de stres. Daca incerci mereu sa obtii perfectiunea nu vei reusi decat sa dai gres. Asa ca mai bine nu o face. Stabileste-ti tinte rezonabile (pentru tine si pentru ceilalti) si invata sa accepti ca poate sa fie bine si foarte bine si daca nu e perfect.


- Concentreza-te asupra partilor pozitive. Cand te simti doborata de stres, incearca sa te gandesti putin la lucrurile frumoase si bune din viata ta, inclusiv propriile calitati si talente. E o strategie simpla care te poate ajuta sa privesti si cele mai suparatoare lucruri dintr-o perspectiva mai larga si mai putin stresanta.

Modificarea propriei atitudini

Modul in care gandesti poate avea o influenta importanta asupra modului in care te simti din punct de vedere emotional si fizic. Gandurile negative ne afecteaza organismul. De fiecare data cand te incearca un gand negativ despre propria persoana, corpul tau reactioneaza ca intr-o situatie tensionata. Daca te gandesti la tine intr-un mod pozitiv, e mai probabil sa te simti bine. Si invers.


Specialistii de la Agentia Nationala pentru Asistenta Victimelor de pe langa ministerul american al Justitiei recomanda sa elimini din vocabular cuvinte ca "intotdeauna", "niciodata", sau "trebuie". Cei care gandesc in astfel de termeni despre sine sunt adesea in situatia de a se subaprecia din cauza ca nu reusesc sa faca ce si-au propus.

Stragetia de stress management nr. 4: Accepta ca sunt lucruri pe care nu le poti schimba


Unele surse de stres pur si simplu nu pot fi evitate. Nu pot fi prevenite intamplari ce cauzeaza stresul cum ar fi moartea unei persoane apropiate, o boala grea sau o criza economica. In asemenea cazuri, cel mai bun mod de a face fata stresului este sa accepti lucrurile asa cum sunt. Asta poate fi dificil, dar pe termen lung e mai usor asa, decat sa te tensionezi suplimentar din cauza unei situatii pe care nu o poti schimba.


- Nu incerca sa controlezi ceea ce nu poate fi controlat. Multe lucruri in viata sunt dincolo de puterea noastra -- mai ales comportamentul altor oameni. Asa ca, decat sa te stresezi din cauza modului lor de a fi, mai bine te concentrezi asupra lucrurilor asupra carora ai influenta -- cum ar fi modul in care reactionezi la diverse probleme.

- Priveste partea buna a lucrurilor. "Ce nu ne omoara, ne face mai puternici", zice o vorba. Sau, cum zice romanul, "fiecare sut in fund e un pas inainte". Asa ca, atunci cand te confrunti cu probleme mari, incearca sa le privesti ca oportunitati de a castiga experienta si de a creste pe plan personal. Iar daca ai facut erori care au dus la o situatie stresanta, analizeaza-le si incearca sa inveti din greseli.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro