Nu poți schimba oamenii. Iată de ce este important să îi asculți
Atunci când cineva vorbește, ar trebui să îl asculți. Cei mai mulți oameni nu ascultă niciodată. Probabil că, la un moment dat în viața ta, ai avut de-a face cu o persoană iubită care te-a frustrat în mod constant. Era prinsă într-un comportament distructiv care făcea viața dificilă pentru ea și pentru cei din jurul său.
Ce faci când se întâmplă așa ceva? Poate că începi să eviți persoana respectivă. Iar când acest lucru nu este posibil, alegi să nu fii atent la conversațiile și interacțiunile dificile. Renunți gândindu-te că nu poți schimba oamenii. Însă iată de ce este important să îi asculți!
Nu mai încerca să schimbi oamenii! Iată de ce ar trebui să îi asculți în schimb!
Poate că încerci o abordare mai activă a situației. Încerci să analizezi persoana iubită la fel cum ar face-o un terapeut. Dezvolți ceea ce crezi că sunt soluțiile perfecte pentru problemele sale și le prezinți în modul cel mai convingător pe care îl știi. Apoi te frustrezi când îți respinge sfaturile.
Nu este vorba despre schimbarea sau repararea oamenilor din jurul tău, indiferent cine sunt aceștia. Până la urmă, aceștia nu sunt mașini stricate, care au nevoie de reparații. Cel mai bun lucru pe care îl poți face în aceste situații este acela de a-i oferi spațiu persoanei iubite, pentru a-și extinde capacitatea de schimbare.
Crezi că ești un ascultător bun? S-ar putea să supraestimezi cât de mult asculți într-o conversație. Însă poți face un test. Data viitoare când te afli într-o conversație dificilă cu o persoană iubită, abordeaz-o cu grijă. Când vorbește, chiar îi oferi atenție? Sau formulezi răspunsul tău înainte de a-și termina propoziția? Dacă faci acest lucru, nu te îngrijora foarte tare. Este firesc să îți dorești să împărtășești perspective și sugestii care crezi că vor ajuta în cazul stresului emoțional al persoanelor dragi. Din păcate, îngrijorarea și grija pot deveni impedimente, iar ajutorul poate fi sub forma abilității noastre de a asculta.
Atunci când cineva îți povestește îngrijorările sale, s-ar putea să te preocupe prea mult găsirea soluțiilor pentru problemele sale. Uneori poate că întrerupi persoana respectivă, încercând să o împiedici să aibă gânduri negative. Încerci să oferi sugestii pentru o mai bună gestionare a situației. Însă sfaturile acestea sunt adesea întâmpinate de rezistență. Însă persoanele care îți povestesc ceva nu cer sfaturi de multe ori. Vor doar să fie ascultate, nu să le fie ținute prelegeri. În multe cazuri, cu cât spui mai puțin, cu atât mai bine. Este important să fii prezent și atent la conversație.
Cum să îți îmbunătățești abilitățile de ascultător?
1. Conștientizează și validează
Uneori, este de ajuns să dai din cap pentru a transmite un semnal puternic de susținere pentru persoana iubită. Același lucru se întâmplă și pentru un "Mm-hmm" bine plasat. Aceste acțiuni aparent mici arată că te concentrezi asupra a ceea ce spun cei din jurul tău. Acestea indică, de asemenea, că, cel puțin pentru momentul respectiv, prioritizezi sentimentele persoanei iubite. Și sunt expresii subtile care te ajută să eviți întreruperea gândurilor unei persoane. Validarea nu este egală cu aprobarea. Nu trebuie să fii de acord sau să aprobi comportamentul persoanei iubite pentru a-i conștientiza sentimentele.
2. Respiră normal
Analizează-ți respirația pe măsură ce interacționezi cu persoana iubită. Îți ții respirația în timp ce aștepți cu nerăbdare rândul tău să vorbești? Dacă nu respiri atunci când răspunzi, intonația și sensul perceput se pot schimba. Există riscul să pari mai aspru sau mai nerăbdător decât intenționezi să fii. Dacă remarci lipsa de oxigen în timpul discuției, este un semn că trebuie să faci un pas înapoi și să te readuci în prezent.
3. Uneori, cel mai bun sfat este niciun sfat
Nu este ușor să reziști tentației de a da sfaturi persoanei iubite, deoarece ți se pare că va beneficia de pe urma sfaturilor tale. Dar pericolul de a oferi sfaturi nesolicitate unei persoane iubite este că îi arată o lipsă de încredere în ea. Și cu cât oferi mai multe sfaturi, cu atât mai mult sugerezi că ideile și soluțiile tale sunt mult mai bune decât ale sale.
Încrederea sau lipsa de încredere în cei dragi ne schimbă comportamentul, adesea în moduri semnificative, dar subtile. Iar o schimbare a comportamentului nostru poate duce la o schimbare corespunzătoare în cazul persoanei iubite. Când știe că ești alături, începe să își dezvolte încrederea în abilitatea de a crește.