Hartuirea publica
Hartuirea publica este asemanatoare hartuirii sexuale, exceptia constand in faptul ca acest tip de hartuirea se desfasoara in locurile publice - dupa cum ii spune si numele. Ea se refera la comportamentul care se desfasoara in locuri publice, manifestandu-se prin comentarii nesolicitate, nefondante, nemutuale si rau-intentionate.
In majoritatea cazurilor hartuirea publica este realizata de barbatii impotriva femeilor. Putini reprezentanti ai sexului tare realizeaza faptul ca hartuirea publica constituie o problema adevarata; acesta opinie s-a cristalizat de-a lungul vremii pentru ca barbatii rareori reprezinta o tinta a acestui tip de hartuire.Majoritatea femeilor se ciocnesc zilnic de comentarii nesolicitate; le este cerut numarul de telefon, sunt atinse nefondat etc. Unele dintre ele se afla chiar in postura evitarii locurilor publice pentru a nu se mai confrunta cu tot felul de abordari lipsite de tact si bun-simt. Un anumit segment din populatia feminina dezvolta in timp agorafobie (teama patologica de spatii deschise) drept repercusiune a hartuirii zilnice.
Hartuirea se poate incheia in mod tragic printr-un asalt direct sau prin viol. Uneori comentariile placute se continua cu unele ostile. Cele mai multe femei traiesc cu teama ca hartuirile minore intruchipeaza primele trepte ale unor atacuri serioase.
Argumente impotriva hartuirii publice
- Femeile au aceleasi drepturi ca si barbatii. Ele sunt indreptatite in aceasi masura sa nu fie intrerupte din cursul propriilor treburi de comentariile injurioase. Spatiile publice ar trebui sa fie pentru oricine (nu numai pentru un anumit segment al populatiei - barbatii in special) lipsite de remarce discriminatorii.
- Hartuirea publica poate avea consecinte grave asupra anumitor persoane de sex feminin.
- Cat timp femeile traiesc cu teama hartuirii, pot deveni suspicioase privind anumite gesturi inocente chiar daca acestea nu provin de la potentiali agresori.
Ce poate face reprezentantul sexului tare?
- Incearca sa nu oferi motive pentru a fi etichetat drept un agresor. Fii deschis, observa problemele din jurul tau astfel incat sa-ti dai seama ce anume ii ofenseaza pe cei din jurul tau. Nu omite faptul ca suntem cu totii oameni, traim intr-o societate si trebuie sa interactionam avand grija atat de integritatea noastra, cat si de integritatea celor din jur. Nu suntem struti, prin urmare nu ar trebui sa ne ascundem capul sub pamant.
- Nu coopera cu grupuri de barbati al caror hobby este hartuirea. Actioneaza, ia atitudine impotriva acestora.
Ce ar trebui sa nu faca barbatul?
- Nu adresa comentarii femeilor care trec pe langa tine! Daca o femeie nu raspunde unei remarce aduse inseamna ca acel comentariu/aceea remarca era complet neavenita. Chiar daca zambeste sau spune multumesc, in interiorul ei este posibil sa nu se simta pe cat de confortabil arata exteriorul. Exista posibilitatea ca zambetul sa fie numai un gest politicos, facut din precautie, de teama ca situatia "tensionata" sa nu degenereze intr-un conflict. Unii barbati se considera perfect indreptatiti pentru a face comnetarii la aparitia femeilor printre ei. Nimeni, insa nu le da acest drept.
- Nu le intreba numele; nu le cere numarul de telefon! Este o nepolitete sa-i ceri unei persoane detalii personale, exceptie facand intalnire in scop profesional. Barbatii respectuosi au rabdare, oferindu-le femeilor ocazia de a face ele primul pas. Daca o femeie te refuza, nu mai insita. Persistenta in asemenea cazuri devine hartuire.
- Nu ciupi, pocni sau atinge anumite parti ale corpului feminin! Unii barbati considera ca este flatant pentru o femeie sa se simta atinsa in anumite zone ale corpului. Este o abordare complet eronata. Asemenea gesturi sunt abuzive, neplacute, uneori dureroase si ocazional devin chiar periculoase.
- Nu urmari nici o femeie! Acest lucru constituie o grava forma de hartuire.
- Nu coopera cu hartuirea! Daca te afli intr-un grup de barbati care incep sa faca remarce neplacute la adresa femeilor, nu te lasa corupt. Abtine-te de la comentarii si descurajeaza-i pe ceilalati.