De ce nu ar trebui să le spui oamenilor că sunt speciali
Psihologie · Situatii si sfaturi / 24.01.2018

Părinții moderni pun accentul pe unicitatea și individualitatea unui copil, însă psihologii avertizează că urmează și consecințe.

Este adevărat că suntem toți unici. Avem un temperament unic și o personalitate specială. Avem o perspectivă diferită asupra vieții, abilități diferite și talente pe care poate că alții nu le au. Dar, având în vedere că toți suntem speciali, această frecvență înaltă a unicității înseamnă că nu ești atât de special. Iată de ce nu ar trebui să le spui oamenilor că sunt speciali!

Motivul pentru care nu ar trebui să le spui oamenilor că sunt speciali


După cum spunea psihiatrul David Hawkins, suntem toți diferiți și unici ca un fulg de zăpadă, însă cu toții suntem fulgi de zăpadă.

Însă există și un pericol. Punem accentul pe faptul că suntem speciali, însă trebuie să plătim și un preț pentru asta. Ceea ce se întâmplă după ce ne gândim că experiențele, sentimentele și gândurile sunt atât de rare și de diferite de ale altora este că suntem de părere că sensul împărtășit al umanității devine mai puțin accesibil. Acesta este un paradox: unicitatea noastră ne-a făcut mai izolați și mai singuri în experiențele noastre.

Proporțiile izolării, singurătății și deconectării sunt raportate în întreaga lume. Acest mit al unicității stă la baza grandomaniei, deconectării emoționale, izolării sociale și alienării. Cea mai evidentă exprimare a faptului că ne simțim speciali vine din faptul că ni se pare și că ni se cuvin lucruri.

Cu toții am întâlnit așa ceva: oameni care cred că viața le datorează ceva - succes sau un standard particular de viață. Aceștia nu sunt pregătiți să înceapă de jos și să muncească până sus. Nu, sunt speciali, iar aceste reguli nu se aplică și în cazul lor. Acești oameni au fost crescuți crezând că li se cuvine totul, chiar din primele momente în care părinții i-au făcut să se simtă ca și cum ar fi centrul universului. Niciun sacrificiu nu este prea mare pentru copilul lor care este atât de talentat și de unic încât merită un tratament special. 

La o vârstă mai înaintată, aceste așteptări ale privilegiilor pot apărea în circumstanțe obișnuite, cum ar fi să se bage în fața oamenilor care așteaptă la coadă sau să aștepte tratamente preferențiale oriunde. Iar această atitudine le afectează oamenilor abilitatea de a accesa empatia, adică abilitatea care ne ajută să simțim ce simt alții.

Încearcă să faci o introspecție în viața ta și să îți dai seama cum ar trebui să te porți.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro